Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 

Царица на билките у нас е синята тинтява 

По 2 литра фреш от ябълки дневно
изчистват червата и стапят мазнините,
съветва билкаря Васил Дамянов

Той носи дарбата на билкар и лечител от 1991 г. Преди да се захване с новия си занаят, бил технически ръководител в "Трансстрой". Внезапно ми се случи нещо много странно, което обърна живота ми.

bilkar2Не искам да разказвам подробности, защото ще ви прозвучат като фантастичен филм. Истината обаче е, че допреди тази случка не познавах нито една билка. За една нощ започнах да ги различавам. После се заех да чета подходяща литература и така се усъвършенствах. България е уникална държава. В нашите планини има билки, които не се срещат никъде по света, убеден е колоритния заралия. Според него България била на трето място в Света по богатство на лековити растения след Афганистан и Индия.

За 15 години той е помогнал на стотици хора да се отърват от болежките си. Неговите билкови илачи носят приказни имена като "златен корен", "чародейник" и др. Тук има цярове за всякакви болести.Някои от тях помагат и на болни от рак, твърди билкарят, в чийто кабинет са подредени в торбички поне 150 вида билки.

Билето на Васко помага не само на физически заболелите. Зная лекове за любов, за бизнес. Върбинка,  мълчана билка, еньовче са част от билките, които старозагорецът комбинира в незнайни магически екстракти, за да помага на влюбените, да задържат при себе си желания човек. И на закъсали в бизнеса предлага помощ чрез лековите растения. Билките въздействат не само на заболелите органи. Те лекуват и психиката и душата. Затова не от всеки става билкар. Трябва да си изцяло открехнат към природата, да ти са отворени сетивата за нейните дарове. Само така можеш да помагаш на хората в нужда. Не съм магьосник, но в правенето на билкови екстракти наистина има нещо магическо в добрия смисъл на тази дума, казва Васко.Той не отрича в никакъв случай традиционната медицина и лекарите. Аз мога само да им бъда в помощ, обяснява той.

За Васил Дамянов царицата на билките у нас е синята тинтява. Тя лекува чернодробни, жлъчни, сърдечни, ракови и какви ли не още заболявания.

Бай Васко знае и методи за пречистване на организма. На билките за отслабване гледа малко скептично и през смях казва: о, имам рецепта. И тя е празен хладилник. Но за очистване от отровите, които ежедневно трупаме в тялото си, той препоръчва зехтин и сок от грейпфрут. Ако искате да задържите фигурата си стройна, пийте много, много прясно изцеден сок. По 2 литра фреш от ябълки дневно изчистват червата и стапят мазнините, съветва Васил Дамянов.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?