Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 

  Бъбречни болести

Остър и хроничен пиелонефрит – лечение

1. Остър пиелонефрит

Причинител на острия пиелонефрит са патогенните микроорганизми, диабет, уретит, вродени аномалии, поликостоза, хипертония, медикаментозна нефропатия, бременност, отслабена имунна система. Характеризира се с внезапно начало, висока температура, втрисане, болки в лумбалната област към слабините, парене и болки при уриниране. Провеждането на лечението става под лекарски контрол, като към това лечение може да се прибегне и към билколечение.

2. Хроничен пиелонефрит 

Хроничният пиелонефрит е заболяване, последица от неизлекуван остър пиелонефрит, възникнал на базата на вирусна или микотична инфекция на пикочните пътища. Първично се засяга бъбречния паренхим, което довежда до нефросклероза с последваща бъбречна недостатъчност. Най – честа причина за възникване на хроничен пиелонефрит са бактериите (над 70 % от случаите са E. Coli, протеус, псеудомонас). Докато острият пиелонефрит се причинява най-често от E. Coli, то хроничния се дължи на смесена инфекция. Най – характерни симптоми са:

  • лесна уморяемост
  • намалена работоспособност
  • диспепсия
  • сухота в устата
  • тежест в кръста
  • понякога тъпи и непостоянни болки
  • намален апетит

Лечението е комплексно: ликвидиране огнищата на инфекцията, укрепване на защитните сили на организма, възстановяване на бъбречната функция, симптоматична терапия.. Това лечение се прилага от лекар специалист, като към лечението се прилага и билколечение.

Много е важна диетата при пиелонефрита. Да се изхвърлят от трапезата запръжките, люто, солено, газирано, кафе, алкохол, консерви, бекон, колбаси, свинско, овнешко, консервирана и пушена риба, безалкохолни напитки с консерванти, патладжан, лапад, спанак, сини сливи, маргарин. При високо съдържания на урея най добро е суровоядство с режим на гроздолечение.

Храната се ползва варена, печена или сурова, в никакъв случай пържена. Да се ползва диетична сол.

Да се предпочитат леките храни, тестени изделия с яйца и мляко, ряпа, гулия, домати, прясно зеле, картофи, моркови, магданоз, печен кромид лук, бадеми, лешници, орехи, кълнове от жито, ябълки, пчелен мед, каймак от мляко.

Болният да се пази от простуда, грип, нервни напрежения, телесни и психични увреждания.

Билколечение при висока температура, повишено кръвно налягане, намалена урея се провежда с чай от корени гръмотрън, кисел трън, златна пръчица, плод офика, еньовче, жълта мъртва коприва и други. След привършване на билковата смес се почива 10 дни и се пие чай от корени кисел трън, гръмотрън, лепка, шипка, листа черна и червена боровинка и други. След приключване на това лечение и след като болният се пази от простуда, грип, нервно напрежение и тежка работа, се прави почивка 1 месец и процедурата може да се повтори.


 

Острите и хроничните гломерулонефрити са заболявания свързани най-често с отлагане в гломерулите на антитела или имунни комплекси. При провеждане на правилен диетичен режим, проверка на алкално-киселинното и водното-електролитно равновесие на калция и фосфатите, на нивото на уреята и креатинина, приложение на диуретични средства, лечение на анемичния синдром и други, предполага правилното лечение. Не трябва да се допуска неправилно (нарушено) кръвоснабдяване на бъбреците, токсично въздействие (тежки метали, медикаменти), преливане на несъвместима кръв, тежки травми и изгаряния, запушване на пикочните пътища (нефролитиаза, камъни и пясъци), простатни изменения, неоплазми или ако са допуснати горните неща, под контрола на лекар специалист се провежда цялостно лечение.

 

Билколечението е вид допълнително лечение, което при много случаи при правилно прилагане подпомага и пълното излекуване.

 Какви са най-честите признаци при гломерулонефритите? 

Обща умора, главоболие, болки в кръста, бледо подпухнали лице, болки в областта на сърцето, намалено зрение, отоци около очите, урината намалява и става червена, при тежки форми има замайване, повръщане, гърчове, белтък в урината, липса на апетит.

 

Допуска се, че при белодробни заболявания, придружени от стрептококова инфекция е също възможна поява на гломерулонефрит, също и при вирусен хепатит.

 

Трудно лечим и бързо бързопрогресиращ е гломерулонефрита, ако не се вземат бързи и адекватни мерки. Най-често засяга хора между 25-40 години, като 2 пъти по-вече са мъжете.

Диетата при остър гломерулонефрит е задължителна и особено полезни са пъпешите, дините, крушите, ябълките и гроздето. В началото на заболяването се преминава към безсолна плодово-зеленчукова диета с мляко, млечни каши, брашнени супи (от картофи, ориз, грис, просо), като общото количество на млякото не бива да превишава 1 л. Когато урината се нормализира, се употребява лека вегетарианска храна, която да се ограничи с по-вече варен ориз, с плодове и зеленчуци, печени или варени, но не и пържени. Лютото и алкохолът са абсолютно забранени! Да се избягват пикантните и дразнещите храни, китайски чай, кафе, какао, подправки, чер пипер, бахар, лук, ряпа, зрял фасул, целина, грах, свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба, яйца, без гъби, спанак, лапад, сини сливи, син патладжан. Сол не по-вече от 2-3 грама на ден. Може да се консумира младо месо – агнешко, телешко, птици, прясна риба, варено или печено. За вечеря се препоръчва безмаслена храна, кисело мляко, зеленчукови пюрета, варена или печена тиква, компоти с леко препечен хляб. След ядене може да се взема по 1 лъжица бъзов мармалад с малко мед. Ако има отоци по тялото, да се мине на тиквена диета. 

Храната да бъде винаги топла, а не гореща  и много добре да се сдъвква.

 

За закуска е добре болният да приема по 1 чаша 150-200 гр. овесено мляко(вечер 4 супени лъжици овесени ядки се варят в 1,2 л вода, докато ядките се разпукат и като изстине се прецежда) с мед и лимон на вкус. Болният да се храни често, но по малко.

 

Да се пие дестилирана вода (от аптека) подкиселена с лимон.

 

Болният да се пази от преумора, простуда, да носи пояс на кръста, а при топло време фланелен пояс. Да стои по-вече на слънце, като носи шапка или пази главата си от слънцето.

 

Използва се билков чай от изтравниче, листа бреза, черешови дръжки, цикория стрък, мечо грозде, хвощ, троскот и други, който се пие по определена схема.

 

Ако на болния му се пие вода, може да използва запарка от шипки (2-3 супени лъжици плод от шипка се слагат в термос и се заливат с 1 л гореща вода, кисне цяла нощ и сутринта се прецежда), пие се топло. Да се избягва студена или гореща вода.

 

При хроничен гломерулонефрит освен гореказаното да се пие и чай от горски синчец.

 

 

Бъбречно-каменна болест

 

Причините за образуване на бъбречни камъни са следствие на варовита вода, сух и горещ климат, инфекции на пикочните пътища и хиповитаминози (най-често хиповитаминоза А), повишено концентрация на калций в урината, хиперпаратиреоидизъм, недостатъчно образуване на защитни фактори, наличие на повишени количества епителни клетки, левкоцити, белтъци, органични ядра, около които започва кристализация. Бъбречните камъни се образуват от урати, оксилати, фосфати. При уратна литиаза се цели покачване на Рh на урината до 6,5, при оксилатни камъни се прилагат цитрати, магнезиеви соли и витамин В6, а при фосфатни камъни урината се подкиселява. Препоръчва се диета съобразена със състава на камъните, балнеолечение Хисаря, Горна Баня.

 

Прилага се диета при която се консумира вегетарианска храна, млечно растителна с по-вече плодове и зеленчуци. Не се консумират свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба, яйца, без гъби, спанак, лапад, сини сливи, син патладжан, коприва. Да се яде салата от кромид лук с магданоз, винен оцет, лимонов сок и зехтин на вкус, кисело мляко с настъргана целина, печена или варена тиква, компоти с ръжен хляб. Да се пие брезнишка минерална вода след обяд и вечеря по 100 ml с малко мед.

 

Вместо вода да се пие запарка от шипки (30 шипки счукани се заливат с 600 ml вряла вода, оставя се на котлона, като кипне 3 пъти се сваля от огъня, след като изстине се прецежда).

При всички видове камъни се пие чай от корени дрян. След изчерпване на количеството се пие чай от кисел трън, гръмотрън, жълта мъртва коприва, еньовче, златна пръчица, офика, ленено семе, листа червена боровинка.

 

За да не се натрупват повече камъни в бъбреците се консумират често круши, тикви, пъпеши, дини и тиквени семки.

 

Болните да се пазят от простуда, вдигане на тежко, силен стрес.

Виж "Камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, пиелонефрит, цистит, нефролитиаза, кризи" в раздел "Билкови продукти".

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?