Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Дебелец.

Дебелец

/Sempervivum blandum/

Между легендите и реалността.

  Многогодишно тревисто растение с гъсто облистено, жлезисто влакнесто стъбло, високо до 20 см, при основата с безплодни издънки, листата на които са събрани в розетка до 5 см в диаметър. Розетковите листа са продълговато лопатовидни, постепенно заострени, дълги около 20 мм, широки 8 мм, към върха червеникави, по ръба с разперени власинки. Стъблените листа последователни, продълговато ланцетни, влакнести, приседнали. Цветовете разположени на върха на разклоненията, образуващи общо щитовидно съцветие. Чашелистчетата 10-14, зелени. Венчелистчетата жълти, разперени, отвън пухести, на брой колкото Чашелистчетата. Тичинките двойно повече от Венчелистчетата, с почти голи жълти дръжки. Плодниците разперени, с горен яйчник. Плодът многосеменна мехунка.

 Вирее по сухи, каменисти места в планински райони - Стара планина, Рила, Пирин, Родопи.

  В България от рода естествено разпространени са - Semprevivum leucanthum, Sempervivum ciliosum, Sempervivum marmoreum и Sempervivum blandum. "Лечителят" е дебелеца от вида Sempervivum blandum.

  Химичен състав: мравчена, ябълчна киселини, калциев малеат, микроелементи и други

  Действие: противовъзпалително, кератолично, противотуморно.

  Показания: Рак на белия дроб, фаринкса, езика, матката, кожата и червата, струма, дисменорея, аменорея, маточна невралгия, стомашна язва, кървава диярия, черен вятър, херпес зостер, червен кожен белег, лунички по лицето, брадавици, кокоши трън, мазоли, контузии, кисти на яйчниците, млечните жлези и бъбреците, гонартроза, билки в ушите, Общоукрепващо и регенериращо действие.

  През дългогодишната практика на Васил Дамянов, при лечението на онкоболни пациенти, са постигани впечатляващи резултати. В по-леките случаи при продължително лечение с дебелец, туморите изчезваха напълно. Настъпва общо облекчение, болките намaляват постепенно и изчезват. При по-тежките такива, туморните клетки спираха развитието си и общия тонус на болния се повишава значително и видимо здравословното състояние се подобрява. Всички пациенти,  на които им е бил даден оставащ живот, са го преживявали и животът им е бил удължен.

  Васил Дамянов препоръчва, при поставяне на диагноза за раково заболяване, да не се губи надежда, а лечението на болния да започне веднага. По този начин болеста ще се локализира и ограничи разпространението и. Постепенно туморните клетки ще започнат да се стопяват и крайният резултат от лечението ще е положителен. Необходимо е мерките да бъдат взети веднага, без отлагане. Лечението на онкоболните е продължително. В много от случаите, при които пациентите потърсиха Васил Дамянов и бяха в начален, и от малко до средно напреднал напреднал стадий на болеста, са излекувани напълно.  Предписаните процедури - лъчетерапия и химиотерапия да се спазват и да не се спират, билката не се влияе и е препоръчително да се използва паралелно с лечението предписано от лекуващия лекар. 

  В процентно съотношение преживяемостта на болните от ракови заболявания е 60 - 70%.

  Много добра комбинация е приемането на сок от дебелец и имуностимулатор златен корен или саменто. 

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?