Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Автоимунните заболявания са една група от заболявания, които в нашето съвремие са проблем на изключително голям процент от хората. Все пак, какво представляват тези заболявания и какво е обяснението на съвременната медицина за тях. Естествено, имам обяснение на всичко ставащо в човешкото тяло, защото няма действие при бездействие т.е. нещо трябва да провокира имунната система, за да реагира по този начин със собственото тяло. Според правилото – всяко действие си има противодействие, така са абсолютно всички физични, химични, биологични, природни и т.н. закони, действащи около нас и в нас.

Автоимунно заболяване се развива, когато имунната система, която защитава организма от болести, започва да разпознава здравите клетки на тялото като чужди. В резултат на това имунната система атакува здравите клетки. Възниква т.нар. автоимунен отговор – отговор, насочен към самия организъм. В зависимост от вида автоимунното заболяване може да засегне една или много различни видове телесна тъкан. То може също така да причини анормален органен растеж и промени във функциите на органите.

Автоимунните заболявания обикновено имат периоди на ремисия (малко или никакви симптоми) и периоди на обостряния (влошаване на симптомите). Те въздействат върху много части на тялото. Най-често засегнатите органи и тъкани са стави, мускули, кожа, гастроинтестинален тракт, кръвоносни съдове, съединителна тъкан, жлези с вътрешна секреция.

Автоимунните болести се разделят на орган-специфични, когато предимно е засегнат един орган (напр. витилиго – кожа; захарен диабет тип 1 - панкреас), и системни, когато са засегнати няколко органа и/или системи (системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, псориазис, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, болест на Крон, улцерозен колит и други).

Съществуват около 80 различни автоимунни заболявания, вариращи по тежест и симптоматика в зависимост от това коя система на тялото е под атака и в каква степен. По неизвестни причини жените са по-податливи към развитие на автоимунни заболявания от мъжете, особено по време на детеродна възраст. Счита се, че е възможно половите хормони да бъдат частично отговорни за появата на тези болести.

Hяĸoи oт нaй-чecтитe cимптoми нa aвтoимyннo зaбoлявaнe, ĸoитo тpябвa дa ce гpижитe, вĸлючвaт:
-глaвoбoлиe
-бeзпoĸoйcтвo
-мoзъчнa мъглa
-пpoблeми c ĸoнцeнтpaциятa
-тeлecни oбpиви, чepвeни пoдyтини пo ĸoжaтa нa лицeтo и чepвeнa лющeщa ce ĸoжa
-аĸнe
-рoзaцeятa
-eĸзeмa
-пcopиaзиc
-дepмaтит
-aлepгии
-acтмa
-сyxa ycтa
-чecти нacтинĸи
-пpoблeми c щитoвиднaтa жлeзa, ĸoитo биxa мoгли дa coчaт ĸъм бoлecттa нa Xaшимoтo (нeдocтaтъчнa aĸтивнocт нa щитoвиднaтa жлeзa)
-умopa или xипepaĸтивнocт
-нapacтвaнe или зaгyбa нa тeглo
-общo yceщaнe зa нepaзпoлoжeниe
-бeзпoĸoйcтвo
-мycĸyлнa бoлĸa и cлaбocт
-бoлeзнeнocт и бoлĸa (мoжe дa пpeдпoлaгaт peвмaтoидeн apтpит или cимптoми нa фибpoмиaлгия)
-изтoщeниe
-нapyшeниятa в xpaнocмилaтeлния тpaĸт мoгaт дa пoĸaзвaт зaбoлявaнe нa -paздpaзнeнитe чepвa
-стoмaшнo cпaзми
-гaзoвe
-пoдyти cтoмax
-диapия
-зaпeĸ
Aĸo имaтe няĸoй oт тeзи cимптoми, мoля, нe ги пpeнeбpeгвaйтe, нaдявaйĸи ce, чe тe нe ca cepиoзни или чe пpocтo щe cи oтидaт caми.

Eдни oт нaй-чecтитe aвтoимyнни зaбoлявaния:
-Peвмaтoидeн apтpит: възпaлeниe нa cтaвитe и oĸoлнитe тъĸaни
-Cиcтeмeн лyпyc epитeмaтoзyc: зacягa ĸoжaтa, cтaвитe, бъбpeцитe, мoзъĸa и дpyги opгaни
-Peaĸция ĸъм глyтeн (нaмиpa ce в пшeницaтa, pъжтa и eчeмиĸa), ĸoятo пpичинявa yвpeждaнe нa лигaвицaтa нa тънĸитe чepвa
-Злoĸaчecтвeнa aнeмия: нaмaлявaнe нa бpoя нa чepвeнитe ĸpъвни ĸлeтĸи, пpичинeнo oт нeвъзмoжнocттa дa ce aбcopбиpa витaмин B-12
-Bитилигo: бeли пeтнa пo ĸoжaтa, пpичинeни oт зaгyбa нa пигмeнт
-Cĸлepoдepмия: зaбoлявaнe нa cъeдинитeлнaтa тъĸaн, ĸoeтo пpичинявa пpoмeни в ĸoжaтa, ĸpъвoнocнитe cъдoвe, мycĸyлитe и вътpeшнитe opгaни
-Πcopиaзиc: cъcтoяниe нa ĸoжaтa, ĸoeтo пpичинявa зaчepвявaнe и дpaзнeнe, ĸaĸтo и дeбeли, люcпecти, cpeбpиcтo-бeли пeтнa
-Bъзпaлитeлни зaбoлявaния нa чepвaтa: гpyпa възпaлитeлни зaбoлявaния нa дeбeлoтo чepвo и тънĸитe чepвa (болест на ХУХК, болест на Крон и други)
-Заболявания на щитовидната жлеза:
=Бoлecт нa Xaшимoтo: възпaлeниe нa щитoвиднaтa жлeзa
=Хипотиреоидизъм:недостатъчно производство на TSH
=Хипертиреоидизъм - Базедова болест:хипер производство на TSH
=Болест на Грейвс:щитовидната жлеза е атакувана от имунната система
=Тиреоидни възли:образуват се възли в или върху щитовидната жлеза
-Бoлecт нa Aдиcън: нeдocтaтъчнocт нa нaдбъбpeчнитe xopмoни
-Cвpъxaĸтивнa щитoвиднa жлeзa
-Peaĸтивeн apтpит: възпaлeниe нa cтaвитe, ypeтpaтa и oчитe; Moжe дa пpичини paни пo ĸoжaтa и cлyзнитe мeмбpaни
-Cиндpoм нa Cьoгpeн: paзpyшaвa жлeзитe, ĸoитo пpoизвeждaт cълзи и cлюнĸa, пpичинявaйĸи cyxoтa в oчитe и ycтaтa; Moжe дa зaceгнe бъбpeцитe и бeлитe дpoбoвe
-Диaбeт тип 1: yнищoжaвaнe нa ĸлeтĸи, пpoизвeждaщи инcyлин в пaнĸpeaca.
И други заболявания, но тези по-често срещаните.
Тук е мястото да спомена, че при билколечение на някое от автоимунните заболявания е нужно търпение. Може да минат седмици или месеци, докато настъпи някакво подобрение, но минават години, за да се изчисти напълно някое от заболяванията. Лечението на тези заболявания не е свързано само с пиене на някои от продуктите, които предлагам, но също така строг хранителен режим според кръвната група, пиене на вода и сол, движение, позитивна настройка и изповеди. Пак тук ще спомена, че хора искащи моментален ефект и подобрение, и нежелаещи да променят хранителните си и други навици, по-добре да си продължават с конвенционалната медицина.
Един от най-големите билколечители на България – Петър Димков е казал, че човек си „отглежда“ дадена болест известен период от време и за излекуването и е нужен същия период от време.
Какво е моето обяснение на автоимунните заболявания? Само до преди 20 – 25 години, дори по-малко подобни заболявания бяха изключителна рядкост или характерни за населението на даден район поради спецификата му – мина, рудник, крайбрежието и т.н. За последните 10 – 15 години процентът на заболелите от някое автоимунно заболяване расте с всяка изминала години. Расте също и броя на заболелите от рак. След направени проучвания и съпоставки стигнах до следния извод – всичко е предизвикано изкуствено с натравянето на населението на България чрез храна, вода и аерозолно разпръскване по въздуха. Погледнете към небето и ще видите едни самолети оставящи диря, която не изчезва с времето си, а се разтила като пелена. Това са така наречените химически пътеки (Chemtrails), в гугъл има достатъчно информация. Самолетите са натовски и разпръскват освен алуминий и болести. Защо си мислите, че фармацевтите знаят кога ще започнат заболяванията и какви ще бъдат точно? Елементарно!
Качеството на храната се влоши значително за последните 20 години и недобросъвестните производители слагат какво ли не. Отделно разни гаражни „производители“ бълват ментета, които заливат магазините и народа яде.
Вследствие на натравяне на организма и натрупването на токсини в тялото, като някои от молекулите на отровите попадат и в клетките. Тъй като организма е кодиран да се справя с всеки проблем, той веднага започва да атакува дадената тъкан със замърсяване, като нерядко тази тъкан е орган или жлеза, или и двете. Атакува не тъканта, а замърсяването в нея, защото то започва да променя клетката – променя нейния нормален метаболизъм и тя започва да умира или да се променя/мутира. Когато в храната има всичко друго, но не и хранителни вещества, организма няма от къде да си набави нужните елементи за метаболитните процеси. Мозъка започва да подава сигнали за степенуване по важност на системите и започва избирателно им обслужване т.е. едната за сметка на другата. В тялото системите са взаимосвързани и зависими една от друга, но има такива с приоритет. Тази с най-голям приоритет е ЦНС(Централната нервна система). Тя „командва“ и контролира всичко протичащо в целия организъм. ЦНС е свързана с ендокринната система, която е също много важна, чрез нея се  контролира работата на органите и органните системи т.е регулира метаболизма и е една от най-засегнатите при едно замърсяване на тялото. Когато има замърсяване, организма отклонява част от ресурсите, за да се справи с проблема. Това отклонение обаче рефлектира върху други органи и системи. Изключително голямо отрицателно влияние оказва неправилното хранене. Според правилността на живота и съществуването, човек трябва да се храни рационално и пълноценно, за да осигурява необходимите хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи на тялото. Защо е необходимо? Човек има нужда от всичко. Както от мазнини и протеини, така и от въглехидрати. При неправилен начин на живот се приемат повече въглехидрати, за сметка на протеини и мазнини, се нарушава баланса в синтеза на липиди и белтъци, ДНК, РНК и други. От своя страна неусвоените въглехидрати се трупат под форма на подкожна мазнина, т.н. затлъстяване, водещо до наднормено тегло оказващо влияние върху сърдечно-съдовата, опорно-двигателната и дихателната системи. При едно такова хранене рН-то на организма пада и се създават предпоставки за развитие на болестотворни микроорганизми, паразити, бактерии и гъбички. Които от своя страна водят до инфекции. В едно сложно за организма състояние, той започва поддържаща функция, докато не започнат отказите на органи и системи. Естествено тялото си създава байпаси и заобикаля съществуващ проблем и живота продължава, но е скъсен. Идва момента, когато някоя система спира и често „шалтера“ се изключва, и човек умира. Кой е виновен? Човек сам за себе си носи отговорност, какво слага в устата си, къде живее, какво работи, какво е отношението му към останалите около него, какви решения взема!
Колкото по-рано човек се осъзнае и започне правилен начин на живот, толкова по-добре за него. Не са един и два случаите, как хора с нелечими заболявания се борят за живота си и се поддържат само с правилно и балансирано хранене, и пиене на вода и сол. За аутистите например е добра кетонната диета. В друга статия ще разгледам това състояние. Организма има нужда от всичко в точните пропорции. Е, порция пържени картофи няма да скъсят с години живота на някой, но нека тази порция е да речем един път в седмицата, а не по три пъти на ден в тройно количество.
Как неправилното хранене влияе на ендокринната система? Много просто! Когато в тялото не постъпват нужните елементи, особено J, Mn, Mg, K, Ca, Zn, Se, Cl, Fe, Cu, P, които участват в синтезите на липиди, белтъци и въглехидрати като коензими. Без тях не могат да протекат процесите както трябва. Организмът винаги си има запаси, но в един момент те свършват и тогава какво?
При автоимунните заболявания имаме няколко фактора, които са изиграли роля. Първият е стреса. При стрес нивата на кортизол рязко се качват и нормално след няколко секунди до няколко минути да паднат. При жените нещата са малко по-сложни. Тъй като тяхната природна функция е в помощ на мъжа, те не са пригодени да бъдат на „фронтовата линия“, а в тила, за да подготвят поддръжката на тази линия. За съжаление, през последните да кажем 50 - 60 години, мъжете абдикират от тяхната природна функция на „първа линия“ и опора в дом и семейство. Тъй като жената природно винаги търси баланс и градеж, се нагърбва с част от мъжовите задачи. Да, много жени успяват, но на каква цена. Да, някои от тях доживяват до 80 и 90 години, но на каква цена. Много често целта не оправдава средствата. Защо? Защото всичко се струпва върху децата, а често върху родителите и потомството, т.н. родова обремененост, наследственост и т.н.. Когато една „еманципирана“ жена се опитва „да оцелее“, в нея процесите протичат по съвсем различен начин.  При нея няма нормален хормонален баланс, поради ред причини – стрес, умора, претоварване, ненормирано и нездравословно хранене, не пиене на вода, заместването и с течности които дехидратират тялото и т.н. При забременяване, всичко се предава на плода и когато детето се роди, то вече има от аномалиите на майка си, които започват, да се проявяват още от ранна детска възраст. Често вече се чуват диагнози за млади хора, които до преди години са били характерни за възрастни хора над 50-60 годишна възраст, хора живели в крайна бедност и лоши хигиенни условия или в силно замърсени райони. Сега не е необходимо да живееш в замърсена среда, да пушиш цигари, да имаш астма или да си в напреднала възраст за да развиеш белодробен емфизем.
И така, храната, водата, солта и движението са изключително важните за организма ни неща. Автоимунно заболяване се развива, когато едно от тези неща не е на лице. При непиене на вода се получава дехидратация и едно от първите места където „удря“ са белите дробове. Много често минават години, докато се стигне до проблем. Само че той вече не е проблем, а болест. От своя страна тя води след себе си друга и трета, и четвърта и ..., т.н.  Има хора с по 10-на и повече заболявания.
Но стига с черните тонове! Нека малко надежда. Надежда има, дори изследванията да са изключително лоши, дори прогнозите на лекарите да са крайни и т.н. Промените трябва да настъпят веднага. Промени в храненето, които предполагам, че частично или пълно вече се прилагат поради спецификата на заболяванията, но все пак трябва да наблегнем на храни, които са ни необходими. Ако не е променено храненето, мисля че е време, да се промени, ако искате да живеете нормално и пълноценно.
Храната. Знам, че има много мнения „за“ и „против“ хранене според кръвната група. Моята идея е, да не споря, а да изложа моето виждане и онова, на което моя баща ме е научил и предал като знания. С дългогодишният си опит на билколечител той е забелязал, че има разлика в усвояването на различните групи храни от различните кръвни групи. Аз също съм забелязал това. Някои храни се усвояват по-добре, от други някои кръвни групи правят реакция, други пък се чувстват много добре.
Да се храни човек пълноценно, е да осигури на тялото необходимите хранителни вещества, минерали, витамини и микроелементи необходими за нормалното протичане на всички биохимични процеси в тялото. Осигурявайки това в организма има баланс т.е. има от всичко, което е необходимо. По този начин, метаболизма е нормален, всички органи и системи работят нормално, без да се „напрягат“ за сметка на някой друг или за отстраняване на някой проблем т.е. всичко протича в синхрон и баланс.
Водата. 75% от тялото ни е вода. Без вода не могат,  да се транспортират нормално хранителните вещества усвоени от храната до местоназначението им. Кръвта е с по-голям вискозитет, транспорта е по-бавен. Вдига се кръвното налягане, защото на мозъка му трябва „суровина“, за да работи и той подава сигнал за свиване на кръвоносните съдове, за да се снабдява с необходимото. Когато храната попадне в червата и трябва вода, за да се преработва по-лесно и по-пълноценно. За това хората имат запек и се изхождат трудно, заради нисък прием на вода. Без достатъчно вода стомахът не може да смели храната нормално и се създават предпоставки за нараняване на лигавицата и т.н. последствия.
Солта. В йодираната морска сол на кристали има около 82 микроелемент, които са необходими за биохимичните процеси. Правя едно уточнение, че става дума за българска морска сол, не внос от някъде си. Не купувайте вносна морска сол на кристали, не знаете от къде идва, а най-често идва от източник добиващ сол по крайбрежието на Световния океан, където са доказани замърсявания с тежки метали. Нашето Черно море е все още чисто.
В хималайската сол тези микроелементи са повече – над 90. Общото при двата вида сол е, че концентрацията на Na и Cl не са толкова завишени. Тялото ни има нужда от точно определено количество от двата елемента, а излишното го изхвърля. Нормално, излишното количество сол се изхвърля, ако обаче се пие достатъчно вода. При рафинираната сол концентрацията на Na и Cl е изключително висока и при нормалната дневна доза от 5 грама сол, в тялото постъпват повече от необходимото количество от двата елемента. За да се изхвърлят излишните количества обаче, е необходима повече вода. Ако човек не пие достатъчно вода и при прекомерна употреба на рафинирана сол се получава дехидратация. За изхвърлянето на 1 молекула  Na, са необходими 5 молекули вода т.е. много повече вода се изразходва при консумация на бяла сол.
Моята препоръка е да изхвърлите бялата рафинирана сол от дома си и да консумирате дневната доза от 5 грама от йодирана морска сол на кристали или хималайска сол.
Движение. Да! Движението е важен елемент от един пълноценен и правилен живот. Защо? Защото движението обуславя скоростта на протичането на процесите в организма. Когато организма е в покой, процесите протичат по-бавно, защото не е необходима толкова енергия, когато си почиваме например. Когато обаче покоя е за по-дълго време т.е. времетраенето на почивката е за по-голям период от време, тогава в нас започват да протичат здравословни процеси, които водят до нездравословно състояние.
Ако не се движим достатъчно, трябва и да се храним според нуждите на тялото. Само че това не става точно така. При липсата на достатъчно движение и при не променяне на хранителните навици според нуждите на организма, започва натрупване не само на подкожни мазнини. Когато не се движим достатъчно, а се храним като при активно натоварване, отделената енергия не се усвоява напълно и се трупа във вид на мазнини. Това става защото метаболизма е бавен, а количеството приета храна е повече от необходимото. Стомахът не успява да смели поетото количество от предното хранене и се получава едно наслагване, което може да доведе до гнилостни процеси на поетата храна, а от там и натравяне на организма.
Нещата изглеждат прости! Движи се според храненето или яж според движението! Все пак, за да може метаболизма в нас да протича с нормална скорост, трябва да извървяваме поне 10 000 крачки на ден. По този начин се поддържа нормална за метаболизма скорост, защото имаме всички необходими условия – хранене според нуждата и достатъчно движение.
Когато имаме налице тези основни четири фактора – храна, вода, сол и движение всичко в нас протича по протокол. Дори и да има някакви временни отклонения, организма задейства защитните и регулаторни функции и „всичко си идва на мястото“
При автоимунните заболявания трябва да елиминираме причината за атаката на имунната система уж здравата тъкан. Това става с пълна детоксикация на организма и последващо лечение на заболяването или двете се извършват паралелно. Детоксикация се прави с Чудодейник-Биостимул, Кръвопречистващ чай в която и да е форма на чай или течна хранителна добавка и прием с храната на смес от смлени на прах корен глухарче, бял трън и репей. Процесът на прeчистване продължава до пълното изчистване, като за всеки човек е различно, но препоръчително е поне 6 месеца, като се прави профилактика всяка година.
Наред с приема на продукти се спазва хранителен режим според кръвната група и се приема достатъчно количество вода и сол. Резултатите няма да закъснеят! Първите „симптоми“ са жизненост, отпочиналост, свежест, висок общ тонус на тялото.

След прочистването, а в случаите при които се налага паралелно с него, се пристъпва към лечение, на даденото заболяване като за почти всички се използват освен Чудодейник-Биостимул, Златен корен или Чудодейник-Нагуал, в зависимост, дали има проблеми със сърцето, високо кръвно и т.н., Кръвопречистващ чай и билката живениче.
Не отлагайте нещо лесно и обикновено, за да имате винаги утре!
 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?