Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
ПОДАГРА

ПОДАГРА

иперурикемия)

 

Какво представлява Подаграта?

Подаграта е най-често срещаният тип на възпалителен артрит при хора над 40 години.Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра.


Пикочната киселина се образува в организма в резултат на метаболизма на нуклеиновите киселини. Синтезира се в черния дроб и във вид на натриева сол се намира в кръвта. Излъчва се през бъбреците и нивото на пикочна киселина в кръвта се определя от равновесието между двата процеса – синтез и излъчване. Когато концентрацията на пикочна киселина в кръвта премине границата от 540 mmol/l, тези соли започват да кристализират (получава се преситен разтвор на пикочна киселина) и да се отлагат уратни кристали в меките тъкани на тялото – обикновено около ставните капсули, но също така и в сърцето и др. органи. Това заболяване се нарича подагра, а състоянието на повишена пикочна киселина – хиперурикемия. Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, болка, зачервяване, затопляне, и нарушават функцията на ставите. Изглежда, че отлагането на кристали става по-лесно на места по кожата, изложени на студ. Около 1% от хората с подагра развиват уратни камъни в бъбреците. В бъбреците могат да се образуват уратни камъни и което е най-лошо, тези камъни не могат да се визуализират на рентген, защото са прозрачни. Наличието на камъни може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и дори до смърт.

За много хора, подаграта първоначално се отразява на ставите на големия пръст. Също така може да повлияе и  глезените, петите, колената, китките, пръстите и лактите.

Подаграта всъщност е точно това повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, а то може да доведе до други остри заболявания, например артриткамъни в бъбреците, а понякога и двете болести заедно. Артритът се получава, защото пикочната киселина освен в бъбреците се отлага и в ставите и там също образува кристали, които водят до непоносими болки и подуване. Освен от кристалите болката идва и от възпалената около ставата тъкан, от където се получава подуването. В по-тежки случаи болестта засяга и вътрешните органи и води до бъбречна недостатъчност, стенокардия, инфаркт на миокарда.

Какви са видовете Подагра?

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторичнаПървичната най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства. Вторичната подагра възниква като резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабетповишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчностлевкемия и др. Няколко са основните рискови фактори, които могат да провокират развитието на подагра.

Заболяването може да напредва през четири етапа:

 • Безсимптомна хиперурикемия- на този етап, пациентът е с повишени нива на пикочна киселина в кръвта, но без други симптоми. Пациентите на този етап обикновено не се нуждаят от лечение.
 • Остра подагра, или остър подагрозен артрит- често възниква през нощта и може да бъде предизвикана от стресови събития, алкохол или наркотици, или наличие на друго заболяване. След няколко дни до 3 седмици пристъпът спонтанно отзвучава. Острият подагранозен пристъп е придружен от общи признаци на възпаление – температура, левкоцитоза, увеличаване на СУЕ. С течение на времето обаче пристъпът може  да продължават по-дълго и да се появяват по-често.
 • Междупристъпен стадий- безсимптомен интервал между два подагранознипристъпа
 • Хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите- в този етап на болестта е причинила трайно увреждане на засегнатите стави, а понякога и на бъбреците.

Какво причинява Подаграта?

Някои рискови фактори са свързани с развитие на хиперурикемия и подагра:

 • Наследствена предразположеност
 • Полът и възрастта са свързани с риск от развитие на подагра, той е по-често при мъжете, отколкото при жените и по-често при възрастни, отколкото при деца.
 • Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на хиперурикемия и подагра
 • Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до хиперурикемия, защото тя пречи на отстраняването на пикочната киселина от организма.
 • Ядене на прекалено много храни, богати на пурини може да предизвика или да усложни подагра при някои хора.
 • Ензимен дефект, който пречи на тялото да разгражда пурини причинява подагра

Развитието на подагра е свързано и с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин. В момента между 45 и 60% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, приемат ежедневно ниски дози аспирин с профилактична цел. Аспиринът, и то приеман в ниски дози, притежава способността да повишава нивата на пикочна киселина и по този начин може да увеличи опасността от развитие на подагра. Едновременният прием на диуретици може още повече да влоши ситуацията.


Какви са симптомите при Подагра?

Първият признак на болестта е появата на белтък в урината. Появяват се болки в поясната област, увеличава се диурезата. При около 30% от заболелите артериалното налягане се покачва. Съдържанието на пикочната киселина в кръвта е постоянно и значително увеличено. Често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. В повечето случаи постепенно се развива бъбречна недостатъчност.

Как се диагностицира Подагра?

За поставяне диагноза подагра имат значение следните симптоми: внезапна поява  на остра и продължителна болка в големия пръст на крака или глезенна става, зачервяване и отточност, трудни движения на ставата. Също много важно е да се провери нивото на пикочната киселина в кръвта или наличието на бъбречно възпаление и бъбречни камъни.

Диагнозата на подаграта е лесна. Първо се изследва кръвта за пикочна киселина. При вече наличен пристъп - примерно на коляно, се “изтегля” течност от колянната става (под микроскоп се търсят кристалите, в които се отлага киселината). За поставяне на диагнозата се правят се още много изследвания като ставна ехография (с която се разпознава кристалният артрит сред другите видове артрити), рентгенова снимка и т. н. Лечението е медикаментозно.

Лечение на Подагра
Лечението на подаграта се назначава от ревматолог. За овладяване на острия пристъп на подагра се прилагат нестероиодни противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Между пристъпите е важно да бъде намалено нивото на пикочната киселина. Това се постига по два начина. При запазена бъбречна функция се прилагат медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите – урикозурици (Desuric) като в началото на лечението се включва и НПВС или колхицин за предотвратяване на пристъп. Алкализирането на урината също влиза в съображение. Потискане производството на пикочна киселина е другият важен момент в терапията. Това се постига от една страна с ограничаване на алкохола, тлъсти меса, карантия, богата на белтъци храна, както и промяна в съпътстваща рискова терапия. Медикамени, инхибиращи продукцията на урати са също показани, напр. Alopurinol. Прилагат се и други подходи. В отеделни случаи е показано и оперативно лечение.

За намаляване образуването на пикочната киселина и по-бързото и елиминиране се препоръчва следното:

 • Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба, които съдържат пуринови съединения. Прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни. Ограничаване на всички захари. Увеличаване употребата на чиста или минерална вода.
 • Избягване употребата на силни диуретични лекарства и също аспирин.
 • Активизиране на бъбречната функция и съответно отделяне на горепосочените микро кристали/ от урината. За целта могат да се използуват различни биоактивни вещества като например Corn Silk herbs, Uva ursi, Horsetail, Blueberry fruit и други.
 • Активизиране чернодробната функция, за по-бързото разграждане на пуриновите съединения.
 • За всички хора с наднормено тегло се препоръчва диета и поне два пъти годишно да изпълняват програма за “ендогенно очистване на организма” от токсични метаболити.
 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?