Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
pH-теорията за здравето и киселинните и алкални храни
pH-теорията за здравето и киселинните и алкални храни 

Защо, когато приемате допълнително протеини всички ви съветват да пиете повече вода? Защо киселините не са никак безопасни и не киселите храни, предизвикват киселини? Защо протеините от месото могат да започнат да изяждат мускулите ви? Отговорът на тези и още много въпроси се крие в киселинно-алкалния баланс в организма и правилното му поддържане.

Когато киселинността се поддържа висока, с тялото започват да се случват лоши неща.“Когато се изпълним с киселинност, започваме да усещаме симптомите на редица заболявания, които се задълбочават бързо в киселинна среда”, посочва диетологът д-р Мери-Рут Суопи в книгата си „Green Leaves of Barley”. Нека хвърлим един по-задълбочен поглед върху това, колко точно лошо за организма е ниското pH.

Киселинността или основността на средата се измерва посредством pH-скалата – степените в нея варират от 0 до 14, като pH = 7 бележи неутралност на средата, по-ниските от 7 стойности показват нарастваща киселинност, а по-големите от 7 съответно нарастващата основност (алкалност) на средата. Има няколко начина, по които тялото поддържа киселинния си баланс в нормални граници. Киселините се изхвърлят от организма през бъбреците, както и когато издишваме, посредством въглеродния диоксид. И другият, особено важен за здравето на костите механизъм, е неутрализирането на киселините в кръвта посредством т. нар. буфериране на кръвта, т. е. освобождаването в нея на калциеви съединения, които са алкални.

Когато човек поддържа произвеждащ киселини хранителен режим – такъв богат на месо и зърнени храни, и с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, в тялото възниква леко, но прогресиращо състояние на метаболитна ацидоза. Ако терминът ви звучи плашещо, имате пълните основания за това. Метаболитната ацидоза е състояние, при което организмът произвежда прекомерно количество киселини, а бъбреците не могат да изхвърлят достатъчно количество от тях от организма. Ако се задълбочи, метаболитната ацидоза може да доведе до ацидемия – състояние при което pH на кръвта спадне под 7,35 поради свръхпроизводството на водород в организма и невъзможността му да го превърне в бикарбонат (HCO3-) в бъбреците. Последиците от ацидемията са изключително тежки, като може да се стигне до необратими увреждания, кома и смърт. 

Причината за леката метаболитна ацидоза при консумацията на големи количества месо, са големите количества киселинообразуващи съставки, които то съдържа, като аминокиселините и фосфора, например. Ако не се неутрализира с достатъчно количество плодове и най-вече зеленчуци, хроничната лека метаболитна ацидоза започва да вреди на здравето, повишавайки риска от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и загуба на чиста мускулна маса, особено в напреднала възраст.

Повечето бодибилдъри са именно на високо-киселинен хранителен режим, тъй като консумират по-големи количества протеини, което означава, че pH-средата в организма им най-вероятно е леко киселинна. Приемът на сода за хляб (сода бикарбонат) през устата увеличава pH на кръвта и я прави по-алкална правопропорционално на дозата, както по време на тренировка, така и в състояние на покой. (1) Твърде големите дози сода за хляб обаче ще ви накарат да притичате до тоалетната, а освен това дразнят сериозно стомаха, така че не са препоръчителни.

Киселинността и азотния баланс 

Високата киселинност на кръвта не е никак полезна и за положителния азотен баланс, който е от особена важност в бодибилдинга. Изследване на Университета „Тафт” сред 162 души показва как се отразява върху азотния баланс приема на калиев бикарбонат или плацебо. Трябва да се има предвид, че всички бикарбонати намаляват киселинността на кръвта и създават по-алкална среда.

След 3 месеца прием, изследванията на групата на калиев бикарбонат отчели понижено производство на киселини в организма, което довело до по-малко изхвърляне на азот (по-голямо задържане на протеините) и количествата на изхвърлени киселини спрямо отделяния от тялото азот било положително. (2) Въпреки че изхвърлянето на азот не е специфичен индикатор за разграждането на мускулите, при постоянен прием на протеини, ниво на тренировки и телесно тегло, по-малкото изхвърляне на азот означава по-малко мускулен катаболизъм и по-малко загуба на чиста мускулна маса. (3) Резултатите от изследването показват, че приема на кръвни буфери от рода на калиевия бикарбонат има антикатаболен ефект и пази мускулите.

Тогава какво се случва, ако средата в организма ни е леко киселинна? Когато pH спадне до киселинната зона, започва разграждане на мускулите в резултата на което в кръвта се отделят аминокиселини, които осигуряват материал за производството на глутамин в черния дроб. Глутаминът се използва от бъбреците за производството на амоняк. Тоест, когато средата е киселинна, глутаминът действа като буфер в кръвта за възстановяването на баланса, като се извлича от мускулите и вие губите мускулна маса. (4) Така че поддържането на алкалния баланс е добро както за здравето, така и за мускулите.

Евън Сентопани е решил този проблем като обработва водата си с йонизатор, който я прави по-алкална. Така увеличава алкалността на кръвта, осигурява си по-добър азотен баланс, по-добра хидратация за мускулите, а оттам и анаболна среда, по-добър сън и по-добро общо здраве. Йонизаторът за вода обаче е скъп апарат, който ще ви струва повече от $ 1000.

Какво можете да направите, ако нямате пари за водния йонизатор? Според изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition, добра алтернатива е минералната вода с високо съдържание на калций и бикарбонати, която също ще направи средата в организма ви по-алкална. (5) Друго изследване предполага, че пиенето на минерална вода дори е най-лесният и практичен начин за повишаването на алкалното тегло в хранителния режим, а оттам и на общото рH. (6)

Има научни доказателства, че високо алкалната вода увеличава производителността на мускулите, тъй като ги хидратира по-добре. Това показва приема на минерална вода със специалния солеви комплекс Alka-Plex™ от професионални колоездачи, в сравнение с тези, които пият неминерализирана вода. (7) Alka-Plex са разтворими алкални гранули съдържащи значителни количества калциев карбонат, калиев хидроксид, магнезиев хидроксид и калиев хлорид.

При еднакъв хранителен режим и прием на вода, тези приемащи водата Alka-Plex повишили алкалността на кръвта си и се радвали на по-добра хидратация на мускулите, т. е. на по-голяма мускулна производителност и на по-добра анаболна среда за мускулен растеж.

С оглед на огромните количества протеин и киселиннообразуващи медикаменти, приемани от бодибилдърите, пиенето на по-алкална минерална вода е един от начините за неутрализирането на вредните странични ефекти върху киселинността на кръвта от високопротеиновата диета, за увеличаване на хидратацията на клетките и подобряване на общото здраве. Консумирането на алкални храни носи същите плюсове за здравето. (8)

Как се определя алкалното или съответно киселинното тегло на храните? Най-надеждна в това отношение е формулата за алкално-киселинния баланс на храните PRAL, изведена от д-р Томас Ремер (Dr. Thomas Remer):

Формулата PRAL

PRAL = 0.49 х количеството протеин (гр.) + 0.037 х количеството фосфор (мг.) – 0.021 х количеството калий (мг.) – 0.026 х количеството магнезий (мг.) – 0.013 х количеството калций (мг.)

Отрицателната стойност означава, че храната е алкално натоварена (формира основи при разграждането и усвояването й, б. ред.), а положителните стойности означават, че храната е киселиннообразуваща при преработването й от организма. Колкото по-голяма е отрицателната стойност, толкова по-алкални са храните, а колкото по-голяма положителна – толкова повече киселини отделят в тялото ви. Прилагането на формулата показва, че за формирането на по-алкална и съответно по-здравословна среда във вашия организъм, трябва да приемате повече плодове и най-вече зеленчуци.

Ето и някои алкални и минимално киселинни храни, които можете да включите в диетата си:

Ечемик 2.5

Елда и брашното от нея -0.5

Киноа -0.2

Кайсии -4.3

Банани -6.9

Ябълки с кората -1.9

Авокадо -8.2

Къпини -2.8

Боровинки -1.0

Череши -3.8

Смокини -4.9

Сушени смокини -14.1

Розов или червен грейпфрут -2.5

Киви -5.6

Лимони без кората -2.3

Манго -3.0

Пъпеш -5.1

Портокали -3.6

Мандарини -3.1

Круши -2.2

Ананас от консерва със сока -2.7

Нар -4.8

Касис -6.5

Сушени сини сливи -13.4

Стафиди без семки -12.0

Малини -2.4

Ягоди -2.5

Диня -2.0

Фурми -13.7

Дребен бял боб -5.3

Соя -4.7

Тофу, стандартно, с калциев сулфат -0.3

Боб адзуки (червен азиатски боб) -6.7

Червен боб -8.4

Шарен боб -9.6

Бял боб -23.2

Нахут 0.3

Бобчета от зелен фасул -18.3

Зелена соя (мунг боб, китайски боб) -7.5

Бадеми 2.3

Лешници -1.9

Макадамия -1.4

Пекани 2.1

Шам-фъстък 2.2

Ленено семе 2.1

Тиквички зукини -4.1

Сладки картофи -5.6

Домати -4.1

Ряпа -3.2

Листа от ряпа -7.2

Кълнове люцерна 1.8

Аспержи -1.9

Кълнове от мунг боб -0.4

Цвекло -5.4

Листа от цвекло -16.7

Броколи -4.0

Листно броколи (Broccoli raab) -1.8

Китайско зеле (пак-чой) -5.0

Моркови -5.7

Карфиол -4.4

Листно цвекло (манголд) -8.1

Листно кале (collards) -4.1

Краставица с кората -2.4

Листа от глухарче -7.9

Патладжан -3.9

Кале, къдраво зеле -8.3

Праз – глвата и долната част на листата -3.2

Маруля -3.1

Лук -2.1

Червена чушка (капия) -3.4

Тученица -10.7

Репички -4.4

Спанак -11.8-14

Целина, кервиз -5.2

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?