Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Щитовидна жлеза.

 Безедова болест:  Базедовата болест е органоспецифично автоимунно заболяване, при което функцията на щитовидната жлеза е трайно стимулирана от специфични антитела. Първите клинични симптоми са от страна на нервната система - емоционална лабилност, повишена нервност, депресия, изпотяване, треперене на ръцете. Има оплаквания от сърцебиене, “прескачане” на сърцето, лесна умора и мускулна слабост, редукция на тегло при повишен апетит, диарични изхождания, повишена температура, нарушения в менструацията. Може да се установи артериална хипертония, захарен диабет и остеопороза.

  Възли на щитовидната жлеза: Понякога щитовидната жлеза започва да расте, причинявайки развитието на един или повече възли в нея. Голяма част от тези солидни или изпълнени с течност бучки са доброкачествени и не причиняват симптоми. Някои възли нарастват значително и притискат гръкляна и хранопровода, причинявайки затруднения в гълтането и дишането. Повечето възли на щитовидната жлеза не причиняват симптоми. Някои от могат да станат толкова големи, така че може да почувствувате и да видите изпъкването в основата на шията. Мъжете понякога разбират за наличието на възли, тъй като яката на ризата им става тясна. Големите възли могат да причинят: - стягане в областта на шията - затруднено гълтането - трудности в дишането Някои възелчета произвеждат прекалено много тироксин - хормон, отделян от щитовидната жлеза. Повишеният тироксин може да причини следните симптоми: - внезапна и неизяснено отслабване на тегло - нервност - ускорен и неравномерен пулс

  Гуша: Гушата е дифузно или възловидно увеличение на щитовидната жлеза. При деца най-честата причина е недостатъчният прием на йод. Влияние оказват и други фактори – лоши битови условия, тежък физически труд, еднообразно хранене. Обикновено не се наблюдават отклонение във функцията на щитовидната жлеза. Най - тежкото и опасно усложнение на гушата е злокачественото израждане. Големи размери на гушата могат да предизвикат компресия на трахеята и хранопровода. Клиничните признаци са кашлица, задух, нарушения в гълтането. Лечението в детска възраст при дифузните гуши е с йодни препарати. Нодозните гуши подлежат на оперативно лечение.

  Паркинсон: Болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания. Това е бавно прогресиращо заболяване, което се характеризира с наличие на тремор при покой, забавеност на волевите движения (брадикинезия) и повишен мускулен тонус (ригидност). Обхваща около 80% от случаите с паркинсонов синдром, като средната възраст при която се появяват първите оплаквания е около 55 години и за двата пола. Приема се, че болестността от Паркинсонова болест е приблизително 160/100 000, а заболяемостта - 20/100 000 годишно. Бялата раса има по-голям риск да развие това заболяване. Рискът за развитие на болестта нараства с възрастта. Болестта се среща във всички части на света, но е по-честа сред европейците (бялата раса), отколкото сред населението на Африка. Източноазиатците имат среден по големина риск. Среща се по-често сред селското население и малко по-често при мъжете, отколкото при жените.

  Тиреотоксикоза:  Тиреотоксикоза е повишено съдържание на тиреоидни хормони /тироксин/ в кръвта и тъканите, обуславящи нарушения в метаболизма и функциите на организма. Най-честа е Базедовата болест. Боледуват хора от всички възрасти. Това е органоспецифично автоимунно заболяване, при което функцията на щитовидната жлеза е трайно стимулирана от специфични антитела. Първите клинични симптоми са от страна на нервната система - емоционална лабилност, повишена нервност, депресия, изпотяване, треперене на ръцете. Има оплаквания от сърцебиене, “прескачане” на сърцето, лесна умора и мускулна слабост, редукция на тегло при повишен апетит, диарични изхождания, повишена температура, нарушения в менструацията. Може да се установи артериална хипертония, захарен диабет и остеопороза.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?