Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Кожата.

Акне е кожно заболяване. Акне се наблюдава най-често по време на пубертета и при двата пола. Като най-вероятна причина за акне се счита промяната на хормоналния фон в тази възраст. Клинически, акне се проявява под формата на черни точици в отворите на мастните жлези, разположени по лицето, шията, гърба. Много често проявите при акне се съпровождат с допълнително наслояване на инфекция и тогава се наблюдават характерните прояви на пъпчици с гнойни върхове.

  Екземата е възпалително заболяване на кожата, което се причинява от многобройни фактори и се проявява у предразположени лица. Измененията се локализират по откритите части на тялото /лице, китки, глезени, стъпала/, които са в контакт с химичния алерген. Кожата в тези участъци се зачервява и отича. Характерно за екземата е, че отокът е както междуклетъчен, така и вътреклетъчен. Появяват се множество мехурчета, които имат склонност към сливане и образуване на по-големи мехури. Мехурите се разпукват и на тяхно място остават ерозии, от които изтича лимфа. След известно време ерозиите затихват и се появяват корички. По такъв начин протича острата форма на екземата. При хроничната форма кожата се уплътнява и се покрива с люспи. Поради силния сърбеж често се наблюдават разчесвания с появя на вторична инфекция.

  Човешката имунна система е изградена да защитава човешкото тяло от инфекции и други външни опасности. Повишената чувствителност е специфична имунна реакция: такава повишена чувствителност се нарича алергия. Химическите вещества и препарати причиняващи алергия на кожата се наричат кожни алергени. Кожните алергии могат да бъдат – екзема, уртикария, хранителни алергии.

  Съществуват няколко причини за косопад: - Третиране с химични средства – Постоянните обезцветяващи и оцветяващи средства, а към тях и гореща струя сешоар дразнят кожата на главата и я изсушават. Агресивните шампоани разрушават киселинната предпазна обвивка, в следствие на което растежът се нарушава, опадалите косми не израстват достатъчно бързо. - Липса на витамини и минерални вещества – Косата се нуждае преди всичко от желязо, цинк и витамини B и C, за да расте. - Предразположение (андрогенетичен косопад) – В този случай корените на косъма вече не произвеждат косми – наследствено обусловено – често и при младите хора. Тогава мъжете получават тензура, а при жените космите продължават да изтъняват. - Хормонални отклонения – В този случай се губят равномерно косми от цялата глава. - Смущение на щитовидната жлеза – Поради по-ниска или завишена функция косата може да се изтъни, да стане чуплива и да посивее по-рано. - Смущение в имунната система – Растежът спира, космите се чупят от корена често дори на кичури (кръгообразен косопад).

   Невродермитът е кожно заболяване, проявяващо се на периоди. Хронична реакция на възпаление на кожата. Числи се към т.н. атопични заболявания, при които имунната система реагира срещу иначе по принцип безобидни вещества, например хранителни продукти, прах, полени.

  Псориазисът е едно от най-честите заболявания на кожата, което протича хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични дефекти. Измененията по кожата се локализират по предната повърхност на краката, по задната повърхност на ръцете, особено по колената и лактите, по туловището, по окосмената част на главата и границите с неокосмените й части /т.н. псориатична корона/, по външните генитали. Рядко те се локализират по други кожни участъци. При псориазис, в началото по кожата се появява червено петно, покрито със сиво-белезникави люспи. Впоследствие то се уплътнява, издига се над нивото на кожата и добива вид на възелче /папула/, с големина от няколко милиметра до един сантиметър. Измененията имат склонност да се сливат и да образуват различни по големина плаки. Кожните обриви са разположени приблизително симетрично и са обградени от бледа ореола. При разчесване се разпадат на бял прашец /т.н. симптом на капка от свещ/. След излющване се появява т.н. симптом на кървава роса с образуване на малки кървави точици. Виж "Псориазис" в раздел "Билколечение".

  Чупливите нокти са нокти, които нямат гъвкавост, цепят се при удар и са напълно дехидрирани.Основните причини за този проблем са няколко. Честото излагане на вода е една от тях. Затова все повече жени започват да използват ръкавици, докато мият съдове, почистват дома или вършат друга домакинска работаПостоянното лакиране и използване на лакочистител също може да изиграе лоша шега на здравината на ноктите ви. Специалистите препоръчват отвреме навреме да давате на ноктите си да дишат, като оставате поне за няколко дни без лак.

В много от случаите, обаче, чупливостта на ноктите се дължи и на недостиг на желязо в организма. Този важен елемент за тялото можете да си набавите от червеното месо, рибата, сушените плодове, бобовите растения, овесените ядки и др.  Желязото всъщност отговаря за структурата на самия нокът.  За растежа на ноктите пък е необходим витамин А. Той се съдържа в сиренето, яйцата, броколите, морковите, спанака и др. Калцият, от своя страна, е изключително важен за здравината на ноктите. Можете да си го набавите чрез млечните продукти, рибата, бадемите и др.  
За да направите ноктите си по-гъвкави можете всяка вечер преди да си легнете да ги мажете с бадемово масло или течен витамин А.

Диагностика на болести по ноктите:

 Болест

 Симптоми

Алергия

посивяване или потъмняване на ноктите.

Анемия

 

бели нокти; извиване на ноктите нагоре; хлътнатини, наполовина бял нокът, с тъмни петна на върха, потъмнели и/или тънки вдлъбнати нокти.

Артрит

хоризонтални бразди.

Астма или емфизем

моравосин цвят на нокътното легло.

Болест на Рейно

плосък нокът.

Бъбречно заболяване

 

бели нокти; крехки и чупливи; наполовина бял нокът с тъмни петна; нокътят е наполовина бял и наполовина розов.

Вътрешна бактериална инфекция

зеленикави нокти.

Гъбична инфекция

зеленикави нокти.

Диабет

жълти нокти; повдигане на върха на ноктите.

Железен дефицит

 

вертикални бразди, крехки и чупливи нокти.

Заболявания на дихателната система

 

жълти нокти; повдигане на върха на нокътя; извиване на върха надолу; повдигане на нокътната основа с малки белезникави краища (ако не е наследствена особеност); разширяване на нокътя към върха.

Заболявания на лимфната система

 

жълти нокти; повдигане на върха на ноктите.

Заболяване на съединителната тъкан

зачервяване около кожичките.

Заболявания на щитовидната жлеза

 

дебели нокти; крехки и чупливи; отделяне на нокътя от леглото му.

Инфекциозен ендокардит

 

черни, подобни на тресчици, образувания под ноктите.

Лош метаболизъм на мастните киселини

зачервяване около кожичките.

Лоша циркулация в кръвоносната система

дебели, крехки и чупливи нокти.

Лошо общо състояние

вертикални бразди.

Меланома

 

почервяване встрани от кутикулите към края на ноктите.

Намаляване на албумина в кръвта

 

наличие на две бели хоризонтални линии, които изчезват с израстването на нокътя.

Недостиг на витамин С, фолиева киселина и белтъци

 

вдлъбнатини с червеникаво-кафеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите.

Непълноценно хранене

 

ноктите се цепят, чупят или части от тях се откъсват.

Отравяне с тежки метали

 

бялата на цвят линия се е оцветила в синкаво.

Проблеми с усвояване на желязото

извиване на ноктите нагоре.

Промени в кръвосъсирването

 

черни, подобни на тресчици, образувания под ноктите.

Псориазис

 

вдлъбнатини с кафеникаво-червеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите.

Рак на кожата

тъмносиня ивица под нокътя.

Ревматоиден артрит

 

изпъкналости по повърхността на нокътя.

 

СПИН

чупливи, бели в основата си нокти.

Стрес

хоризонтални бразди.

Сърбящи кожни заболявания

изтъняване на ноктите.

Сърдечно заболяване

 

бялата линия се оцветява в червено; бели линии по целия нокът; извиване на върховете на ноктите надолу.

Хиперфункция на щитовидната жлеза

 

чупливи, меки и блестящи нокти без лунула (бялата ивица в основата).

Хормонален проблем

необичайно широки и квадратни нокти.

Цироза

бели нокти с розово около върха.

Частична или пълна загуба на косата

вдлъбнатини на ноктите, напомнящи кована мед.

Чернодробно заболяване

 

бели линии по целия нокът; бели или жълти нокти; повдигане или извиване на върха на нокътя надолу.


 

 

 

  
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?