Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Костите и ставния апарат.

 Артритът представлява болестно състояние, включващо възпалителни изменения в една или повече стави на човешкото тяло. В групата на артритите се включват много голям брой заболявания, като общото между тях е тенденцията да протичат с болка, схващане, подуване, зачервяване и увреждане на функцията на ставите. Възпалението на ставата при артрит може да засяга освен непосредствените и структури, така и съседните спомагателни съединително-тъканни структури като сухожилия, мускули, връзки, кости и т.н. Всяко едно от заболяванията в групата на артритите има собствен облик, предизвиква различен комплекс от оплаквания, открива се и се лекува различно, но общото между всички тях е възпалението в различна степен на една или повече стави.

 Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Артрозата протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. При артроза на краката болките са по-силни сутрин при раздвижване, след което преминават и привечер отново се появяват и усилват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус. При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

 Дископатията и дисковата херния в лумбалната област заемат най - голям процент от заболяванията на периферната нервна система. Болката в кръста с разпространение към един или двата крака обикновено се дължат на шипове, снижен междупрешленен диск или пролапс на същия диск. Съпътстващите огнищни, остри или хронични инфекции допринасят за намесата и на възпалителен компонент. При дископатия, освен болката, засилваща се при кихане и кашляне, може да има сетивни смущения, нерядко и двигателни нарушения, отслабени или липсващи коленен и Ахилов рефлекси.

 Коксертрозата е заболяване засягащо тазобедрената става. При коксертроза болката се усеща дълбоко, под средата на слабинната гънка, първоначално обикновено се появява при движения в ставата, а по късно и в покой (включително е възможно и нощем). Болката може да се излъчва и по бедрото и да се локализира доста ясно в коляното. Износването на ставния хрущял и деформцията на ставните повърхности по-късно водят до скъсяване на крака от засегнатата страна. Това, заедно с болката предизвиква накуцване от засегнатата страна и принуждава болните да ходят с едно или две помощни средства (бастун, патерици, канадки и др.).

 Мускулните болки се появяват в мускулите, ставите и костите и могат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния, някои от които са сериозни, а други са свързани с травми или дори с нормални дегенеративни процеси с напредването на възрастта. Мускулните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави – т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания, от увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип). Най-често хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб. Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави – например при пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време.

 Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от липсата на калций костите изтъняват и губят плътността си. Те стават крехки и чупливи, което води до по-чести счупвания – особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. Травмите на тези места изтощават организма и могат да доведат до смърт заради възникнали усложнения. Факторите, причиняващи остеопороза, които могат да се контролират, са повишена функция на щитовидната жлеза, неправилно хранене, особено в детската възраст, теглото и физическата активност.

 Причини за плексит са остеохондрозата /дегенеративно заболяване на прешлените с образуване на костни шипчета/ и шийната дискова херния. По-редки местни причини са наличие на шийно ребро, туморни процеси, огнестрелни и други наранявания, преразтегляне на нервния сплит при новородени, луксация /изкълчване/ на раменната става, върхов белодробен рак. В болестната картина най-характерен признак е болката, най-често едностранна. Тази болка е типична за невралгията на раменния сплит, при това тя не се съпътствува със загуба на сетивност и двигателна функция. Болката се появява внезапно, локализирана е в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката /т.н. синдром рамо-ръка/. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб и надключните ямки.

 Най-важните признаци на ревматизъм са: - Покачване на телесната температура до и над 38 градуса С; - Интоксикация на организма; - Поява на полиартрит; - Поява на кожен ревматизъм. Ревматичният полиартрит представлява увреждане на ставите. Големите стави /коленни, лакътни, глезенни, гривнени/ се подуват, стават болезнени в движение и покой, кожата върху тях се зачервява. Обикновено ставното възпаление е добре изразено около седмица, след което затихва – отокът, болката изчезват, движенията в ставите се възстановяват. Понякога ревматичният пристъп засяга междупрешленните дискове и ставите на пръстите на ръцете.

 Тендовагинит е възпаление на сухожилието в границите на сухожилната обвивка. Срещат се също гнойни / бактериални / тендовагинити, алергични, ревматоидни и други. Налице е болка в основата на палеца, по гръбната му страна, а движенията му, както и някои от движенията в китката, са болезнени. В областта на ръката друга честа форма на тендовагинит е т.нар. щракащ пръст. При него сгъвачите на пръста, най - често трети, четвърти или палеца, преминават по-трудно през стеснен участък по хода си. Пръстът се сгъва безпрепятствено и сравнително нормално, но трябва да бъде разгънат с помощта на другата ръка, при което се чува и звуковия феномен на щракане. Обикновено протича с незначителна болезненост. В областта на дланта по хода на засегнатото сухожилие може да се опипа малка бучица. Касае се за промяна в структурата на сухожилието в областта на дланта, по - често се среща при жени в и около менопауза, при диабет и някои възпалителни заболявания.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?