Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Женската полова система.

   Болезнена и нередовна менструация:  Болезнената и нередовна менструация (дисменорея) е медицински термин за менструални крампи - тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема, които някои жени преживяват преди и по време на менструални кръвотечения. В някой случаи те са достатъчно силни, за да нарушат ежедневната активност на жената. Болките при менструация обикновено започват три години след започване на менструацията, но могат да се появят и по-късно. Те могат да продължават през 20-те години или до раждането, след което да намалеят по сила или да изчезнат напълно. Симптомите на болезнената менструация се изразяват в тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, излъчващи се към гърба и бедрата. По-рядко тези симптоми се придружават от гадене и повръщане, редки изпражнения, изпотяване и световъртеж.

  Кисти на яйчниците:  Кистите на яйчниците са многообразни по своя характер и произход, поради наличието на много различни по структура и функции яйчникови тъкани. Кистите биват: фоликуларни, кисти на жълтото тяло и тека – лутеинови кисти. Кистите на жълтото тяло не достигат по-големи размери и протичат безсимптомно, освен ако се разпукат. Понякога фуликуларните кисти се разпукват и тогава се появява болка, гадене, метеоризъм. По-често обаче кистите на яйчниците претърпяват обратно развитие.

  Мастопатия: Мастопатията е едно от най-често срещаните заболявания на млечната жлеза. Мастопатията е двустранно появяващи се уплътнения в млечната жлеза с цикличен характер, при менструиращи жени.

  Маточни кръвоизливи:  Маточните кръвоизливи се причиняват от различни фактори в различните случаи. Едни от най-често срещаните са: - нарушен хормонален баланс - миома на матката - полипи - кисти на яйчниците - дисфункция на яйчниците - противозачатъчни спирали - рак - медикаменти - инфекции на гениталиите, заболявания на щитовидната жлеза, ендометриоза, чернодробни и бъбречни заболявания, някои кръвни заболявания.

  Миома:  Миомата е доброкачествен тумор, най-честият от всички тумори в женската полова система. Миомните възли се разполагат на различни места в матката – под маточната обвивка, в мускулатурата, между мускулатурата и маточната лигавица. По време на началното си развитие миомата най-често не дава оплаквания и се открива случайно при профилактичен преглед или при преглед по друг повод. По-големите миомни възли се съпровождат и от оплаквания. Менструацията става по-обилна, появяват се неправилни маточни кръвотечения. Количеството на гениталния секрет /флуор/ е увеличено. Големите миомни възли притискат околните органи и могат да причинят запек и нарушения в уринирането. По-обилни и по-чести маточни кръвотечения причиняват анемия. Болните се оплакват от обща отпадналост, главоболие, шум в ушите. Нерядко се появява стерилитет. Тежки усложнения са деструкцията /разпад/ на тумора, поява на перитонит, както и злокачествено израждане.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?