Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Черният дроб и панкреас.

Диабет : При недостиг на инсулин настъпва болестта захарен диабет, която се изявява с увеличаване на нивото на глюкозата в кръвта /хипергликемия/ и с поява на глюкоза в урината /глюкозурия/. Заболяването представлява комплексно разстройство на обмяната на организма, макар че преди всичко се разстройва въглехидратната обмяна. То се явява като последица от недостатъчна секреция или намалена активност на инсулина. Характерните признаци на захарния диабет са: честото и обилно уриниране, урината е светла и лепкава, установява се сухота в устата и жажда, увеличен апетит, нерядко намаляване на телесното тегло, въпреки усиленото хранене. Работоспособността на болните намалява, сънят им е нарушен. Те са отпуснати, кожата и лигавиците са сухи.

Жлъчни кризи: Водещо оплакване при жлъчните кризи е силната болка, със спастичен характер в горната част на корема към дясното подребрие. Тя може да се разпространява към кръста вдясно и в дясната половина на гърба (дясната плешка и дясното рамо). Често настъпва нощем, болните са изплашени и неспокойни, трудно могат да си намерят удобно положение. Възможно е да се повиши телесната температура, да има преходно потъмняване на урината и избеляване на изпражненията (тези симптоми са резултат от блокиране отичането на жлъчка от жлъчните камъни). При наличие на някое от тези оплаквания трябва да се обадите веднага на Вашия лекар.

Камъни в жлъчката: Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) e свързана с образуването на малки или по-големи камъни в жлъчния мехур и по-рядко в жлъчните пътища в резултат на нарушения в обмяната на веществата. Голяма част от болните имат : • тежест и чувство на разтягане в дясното подребрие, особено след прехранване или прием на храни като тлъсти меса, богати на мазнини и пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол, силно газирани напитки и др. • гадене и лош вкус в устата, особено сутрин след събуждане от сън. Особено характерни са т. нар. жлъчни кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата.

Повишен холистерол и липиди в кръвта: Рисковите фактори за повишен холестерол и липиди в кръвта са: - недостатъчна физическа активност - затлъстяване - хранене – приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишено му ниво в кръвта. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават холестерола, който е склонен към натрупване под формата на плаки в кръвоносните съдове.

Стеатоза на черния дроб: Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на финни мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен диабет, недохранване или прехранване, туберкулоза и други инфекциозни заболявания , бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове. В началния стадий липсват оплаквания. В по-напреднал стадий се появяват гадене и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Езикът е зачервен и изгладен. Нерядко настъпва атрофия на тестисите и гинекомастия /увеличаване на гръдните жлези у мъжете/. При масивна стеатоза се установява и нарушение на чернодробната функция. В началния период на болестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието на стеатозата /напр. прекратяване употребата на алкохолни напитки, компенсиране на захарния диабет, въвеждане на рационално хранене и други/.

Хепатит: Хепатит е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му. В зависимост от продължителността на неговото протичане хепатитът се дели основно на две групи: - остър - продължава по-малко от шест месеца. - хроничен - продължава повече от шест месеца. Острият хепатит се характеризира с бурни възпалителни процеси в черния дроб. Обикновено е със силно изразени симптоми, като най-често срещаните са: болка в областта на черния дроб (дясното подребрие), жълтеница, потъмняване на урината, побеляване на изпражненията, силна отпадналост, гадене, повръщане и др. В повечето случаи при подходящо лечение острия хепатит може да бъде напълно излекуван от 1 до 6 месеца. Основните причини за остър хепатит са: - Хепатитни вируси – вирусите на Хепатит А, Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D, Хепатит E. - Вирусът на: инфекциозната мононуклеоза, цитомегало вируса и др. Алкохолно натравяне - Медикаменти: най-известните медикаменти, причиняващи увреждания на черния дроб са: Парацетамол ( Fervex, Efferalgan, Paracetamol и др.), Халотан (използва се за обезболяване при операции), тетрациклини (вид антибиотици) и др. - Тежки бактериални инфекции: бруцелоза, лептоспироза и др. - Някои паразити: кучешка тения (ехинокок), чернодробен метил, амеба и др. - Отровни гъби : бяла мухоморка, зелена мухоморка и др. Когато възпалението на черния дроб се задържи повече от 6 месеца, хепатитът преминава в хроничен стадии. Характерно за хроничния хепатит е редуването на периоди на затихване и активиране на възпалителните процеси. Ако този процес не бъде прекъснат се стига до тежки и трудно лечими усложнения на хроничните хепатити. Основните причини за хроничен хепатит са: - Инфекция с хепатитни вируси – вирусите на Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D - Хронична злоупотреба с алкохол - Медикаменти - Автоимунни хепатити - Вродени нарушения в обмяната на веществата – сравнително рядко срещани заболявания – болест на Уилсън-Коновалов и др.

Хроничен панкреатит: Панкреатитът е сравнително рядко заболяване и най-общо представлява възпаление на панкреаса, при което неговите ензими се активират и го увреждат. Това може да доведе до кръвоизливи, образуване на кисти (кухини), загиване (самосмилане) на жлезата и т. н. Ензимите и токсините навлизат в кръвта и сериозно увреждат и други органи – сърце, бели дробове, бъбреци. При хроничната форма на панкреатит се наблюдава силно изразен болков синдром, в съчетание с нарушение във функционирането на панкреаса, което влияе на процеса на храносмилане и води до отслабване на тегло. Хроничният панкреатит обикновено е резултат на алкохолна злоупотреба, жлъчнокаменната болест, травма в областта на корема, прием на лекарства, някои наследствени заболявания и вродени аномалии на панкреаса и жлъчните пътища и др. За хроничният панкреатит са характерни: - тежест и подуване на корема след нахранване. Описаните оплаквания се засилват след консумация на алкохол и прием на мазни храни. - гадене, евентуално повръщане - загуба на тегло, при запазен апетит. Отслабването се дължи на намаленото количество храносмилателни ензими, които се отделят от увредения панкреас, при което организма не е в състояние да усвои пълноценно приетата храна. - в някои случаи се развива захарен диабет като резултат на отделянета на по-малки количества инсулин от увреденият панкреас. - болката е по-слабо изразена. Тя може да бъде тъпа, постоянна или да се явява под формата на пристъпи. Обикновено се засилва след нахранване и прием на алкохол.

Цироза: Цирозата представлява хронично заболяване на черният дроб, при което неговите клетки (нар. хепатоцити) биват заместени от нефункционална, ръбцова тъкан в резултат на увреждане от различни фактори. При това заболяване се нарушават чернодробният кръвоток и функции.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?