Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Стомаха и храносмилателния тракт.

 Газове в червата и метеоризъм: Засиленото образуване на газове в червата може да се дължи на външни фактори (меню, денонощен режим на хранене, сезонни промени в диетата) и на вътрешни причини – вродени изменения на лигавицата на стомаха, червата, възпаления – гастроентерити, колити и др. Има и възрастови пикове, в които човек е изложен на по-голяма опасност от образуване на газове – детството, късната възраст. Най-честите причини за газове в корема са: трудно смилаеми храни, зеленчуци, нередовно хранене, гастрит, хроничен колит, алергични реакции.

Гастрит: Острият гастрит представлява остро възпаление на стомашната лигавица, причинено от различни фактори: злоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства . Стандартни симптоми на гастрит са: сухота в устата или обилно слюноотделяне, тъпа болка в стомаха, тежест в горната част на корема, гадене, виене на свят, езикът е обложен със сиво бял цвят. Хроничен гастрит – представлява възпаление на стомашната лигавица, което протича хронично с периоди на изостряне и подобрения. Понякога хроничния гастрит е причина за по–нататъшно развитие на остър гастрит. Предизвиква се от многобройни фактори: от хранително естество, както при острия гастрит, но с продължително увреждане; от съпътстващи инфекциозни и хронични заболявания.

Дисбактериоза: Дисбактериозата е нарушение на количествения и на качествения състав на нормалната чревна микрофлора, съпроводено с размножаване на нетипични за червата микроби. Повишеният брой на условно-патогенни и патогенни микроорганизми в лигавицата води до намаляване на апетита, до неприятен вкус в устата, прилошаване, запек или диария, болки в корема, а в особено тежките случаи - до сепсис (заразяване на кръвта) и до язвено увреждане на червата.

Ентероколит: Острото възпаление на тънкото черво (Ентерит) се причинява от различни болестни фактори. Съществуват и множество предразполагащи състояния: заболявания на стомаха, жлъчните пътища и жлъчния мехур, на панкреаса, захарен диабет, сърдечна недостатъчност, непълноценно хранене, простуда, прегряване, смяна на климата. Най-голямо значение имат токсичните храни и лекарства, различни бактерии, вируси и гъбички. Болните се оплакват от тежест и подуване на корема и нерядко повръщат. Налице е диария с редки изпражнения, понякога със слуз и кръв. При по-обилни повръщания и диария артериалното налягане се понижава. Кожата става бледовата, а лигавиците и езикът - сухи.

Хемороиди: Хемороидите представляват подуване (разширение) и/или нагъване на нормално съществуващи вени в крайните части на дебелото черво (ректум) и неговото отвърстие (анус). Хемороидите са „разширени вени“, подобни на тези, които виждаме на краката. Те често се възпаляват, запушват (тромбозират) и кървят, което води до появата на оплаквания. Хемороидите биват: - вътрешни – разположени вътре в ануса (невидими при външен оглед) - външни – разположени под кожата около ануса (виждат се като възли) Най-честите причини за поява на хемороиди са: - запек - продължително седене - твърди изпражнения (ограничен прием на вода и баластни вещества-фибри) - диария - бременност и раждане - вдигане на тежки предмети - наследственост Най-често срещаните симптоми са: - болки около ануса - сърбеж - кървене - парене - зачервяване - видим възел на ануса или около него

Хранителни алергии: Хранителната алергия е състояние, което се среща най-често при деца до 3 годишна възраст. Тя е много по-рядка след този период от растежа. При истинската хранителна алергия винаги е налице имунен механизъм и тя трябва да се разграничава от непоносимостта към някои храни, какъвто е например лактазният дефицит, непоносимост към някои замърсители в храните, хранители добавки (тартразин), както и естествено съдържащи се химични вещества в храните (например тирамин в сиренето). Потенциален алерген може да бъде всяка храна, но съществуват ограничен брой, за които алергизиращият ефект е доказан със съответни тестове. Непоносимостта към отделни храни зависи от възрастта. В зависимост от възрастта на лицата страдащи от хранителна алергия, съществуват известни различия по отношение непоносимостта към отделни храни. Клиничните прояви на хранителната алергия могат да бъдат разнообразни. Кожни реакции като дифузни зачервявания, екземи, остри уртикарии (обриви) придружени с усещане за парене и сърбеж са най-типичната проява на хранителна алергия. Много рядко хранителните алергии са в основата на хронични кожни екземи. Стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, болки в корема нерядко са непосредствен признак за непоносимост към определена храна. Чревните разстройства, придружени от диарии са по-редки. Те са израз на алергична реакция при не повече от 10-15% от случаите. Значително по-рядко хранителната алергия се проявява с оплаквания от страна на дихателната система - задушаване, подобно на астматичен пристъп и обилна секреция от носа. Те обикновено са съпътстваща реакция при кожна или стомашно-чревна проява.

Хроничен запек: Всяка затруднена дефекация през интервал по-голям от три дни, се приема като запек. Изпражненията са сухи, твърди, малки по обем. Коремът се подува, може да има болка при дефекация. Констипацията се обуславя от неефективна перисталтика, механично препятствие на пасажа, обменни нарушения и др. Най-честите причини са: промяна на навиците; намален прием на фибри; заседнал начин на живот; пътуване; намален прием на храна; прием на малко течности; интестинални заболявания; бременност; хемороиди; депресия; медикаменти; диуретици; продължителна употреба на лаксативни средства и др.

Хроничен колит: Острото възпаление на дебелото черво (Колит) е сравнително често както у деца, така и у възрастни хора. Колитът се причинява от различни инфекциозни агенти /коли-бактерии, салмонела, шигела/, от протозои /амеби/, от диетични грешки, от химични отрови, които се елиминират или всмукват от дебелото черво. Колитът започва остро, със силни коликообразни болки по хода на дебелото черво. Появява се диария, като многократно се изхождат течно-воднисти или кашави шуплести изпражнения, които понякога са примесени със слуз и кръв. Много често телесната температура се повишава до 38 градуса С. Болните са отпаднали, обезводняват се за няколко часа. Езикът е зачервен и сух. Артериалното налягане се повишава.

Язва: Болните се оплакват най-често от болка в горната част на корема близо до пъпа. Тя се появява на гладно, нощем, преди или след хранене. При стомашна язва е характерна ранната болка след хранене, а за дуоденалната - късната болка след нахранване, болката на гладно и нощната болка. Обикновено болките се изострят пролетно и есенно време, продължават няколко седмици, след което затихват и изчезват. В някои случаи болестта протича безсимптомно, безболково. По-рядко се наблюдава повръщане, след което оплакванията намаляват. При повечето болни са налице гадене и парене в горната част на корема. Апетитът е нормален, а понякога повишен. Често болните се оплакват от променливо настроение, лесна раздразнителност, безсъние. Почти у половината от тях се установява понижено артериално налягане.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?