Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Сърцето и кръвоносната система.

Артеросклерозата /артериосклероза/ представлява общо съдово заболяване на организма, свързано с нарушение на мастната обмяна. То се характеризира с увреждане на големите и средните артерии: Преобладават оплаквания от нарушено кръвоснабдяване на жизнено важни органи. При атересклерозата предимно на мозъчните артерии болните се оплакват от шум в ушите, намаление на слуха, главоболие,световъртеж, намаление на паметта, треперене, безсъние, нарушено равновесие в покой и при ходене, често развитие на мозъчен инсулт.

Вестибуларен апарат - лошо оросяване: Това заболяване се характеризира с нарушаване в регулацията на кръвоснабдяването в крайниците. Предразполагащи фактори са: физическо и психическо-нервно напрежение, продължително излагане на студ и влага, нарушения в обмяната на веществата, климактериум. Установява се продължителен спазъм на малките артериални съдове /артериоли/ на дланите и пръстите на ръцете. Болестта засяга предимно жените, най-често във във възраст между 18-34 години.

Исхемично сърце: Исхемичната болест на сърцето е едно от най - честите сърдечни заболявания. То представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород. Най - честата и важна причина за намаленото кръвоснабдяване на сърдечния мускул е атеросклерозата. Тя води до стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към сърцето. Рисковите фактори за възникване и развитие на това заболяване са повишеното артериално налягане, затлъстяването, тютюнопушенето, захарната болест. Определена роля има и наследствената обремененост. Болката зад гръдната кост с разпространение понякога към шията и лявата ръка е характерна за различните форми на Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ - стабилна и нестабилна стенокардия, известни като гръдна жаба и най - тежката - инфаркт. Болката може да се появи в покой, при физическо усилие или емоционални напрежения, понякога след ставане от сън или след нахранване, както и да се провокира от студ. Тя е различна по сила и продължителност. Своевременното лечение на високото кръвно налягане, повишението на холестерола в кръвта, захарната болест и затлъстяването, снижават риска от появата и развитието на това заболяване и неговите усложнения.

Мозъчен инсулт: Мозъчен исхемичен инсулт се дължи на намален приток на кръв в мозъчната тъкан, най-често при стеснение на артериален съд, запушването му от тромб /тромбоза/, ембол /емболия/, спазъм или нарушение в регулацията на съдовия тонус на големите мозъчни съдове и техните клонове. В резултат настъпва исхемично /поради обезкървяване/ размекване на мозъчната тъкан.

Световъртеж и шум в ошите: Световъртежът е симптом, който може да се появи внезапно като самостоятелно състояние или в комбинация с други симптоми. Самият световъртеж е състояние, което се появява при физическа или психическа преумора, по-често при жени и се характеризира с няколко прояви. Той настъпва обикновено внезапно, като се явява движение на предметите (стаята) в хоризонтална плоскост, а нерядко и във вертикална. На болния му се струва, че има леко земетресение и люлеене на стаята, като това чувство е съпроводено със страх и изпотяване със студена пот. Доста често придружаващо състояние е гаденето и по-рядко еднократно повръщане. В такива случаи се явява и светлобоязън (болният предпочита да е със затворени очи, защото го дразни светлината). Много често световъртежът се явява сутрин рано при ставане от леглото, придружено е с учестен пулс и повишено кръвно налягане. Симптомите при шум в ушите са различни при всички пациенти. Най-често се съобщава за високи, пищящи тонове (свистене, дрънчене, бръмчене). Страдащите от непрекъснат шум в ушите често са изправени пред душевно натоварване често страдат от депресия. Причинител на слуховите смущения е шумът във всякаква форма, както и стрес, душевни конфликти, сърдечни заболявания или смущения в обмяната на веществата.

Сърцебиене (Аритмия): Сърцебиенето (Аритмия) се дължи на преумора, на нервно напрежение, тютюнопушене, злоупотреба на алкохол или кафе и редица сърдечни заболявания. При увеличение на сърдечната честота над 100 удара в минута /за възрастни/ и равномерен правилен ритъм на сърцето се говори за синусва тахикардия. При забавяне на сърдечната дейност под 60 удара в минута и правилен ритъм се говори за синусова брадикардия. С понятието синусова аритмия се означават периодите на смяна на забавен с учестен ритъм и обратно.

Хипертония: Хипертонията се среща по-често у лица занимаващи се с умствен труд, съпроводен от нервно-психическо пренапрежение. За развитие на хипертонична болест от значение са наследствени фактори, които са недостатъчно изяснени. Като предразполагащи фактори се приемат тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Ранните оплаквания при хипертония са главоболие, нарушен сън, шум в ушите, сърцебиене, лесна умствена и физическа умора. Главоболието е по-изразено сутрин след сън и вечер след работа. То обикновено е локализирано в челната и тилната област и има стягащ характер. В по-късните стадии на болестта оплакванията придобиват постоянен характер, а стойностите на артериалното налягане се стабилизират в граници 150-180/95-110 мм живачен стълб. В хода на болестта често настъпват хипертонични кризи, с бързо и рязко покачване на артериалното налягане до и над 190/115 мм живачен стълб и засилване на главоболието. Кризата е с различна продължителност - от 1-2 часа до 3-4 дни и се съпътства от силно главоболие, нерядко гадене и повръщане, световъртеж, намалени зрение и слух, сърцебиене, треперене.

Хипотония: Хипотонията представлява понижено артериално налягане. Симптомите на хипотония са замайване и причерняване пред очите. Често се проявяват, когато рязко се изправим след като продължително време сме били в седнало или легнало положение. Временното понижаване на налягането може да се появи в резултат на шум, електромагнитно излъчване или резки промени във времето.

 

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?