Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
Нервната система.

НЕРВНА СИСТЕМА:

Безсъние: Безсънието е здравен проблем, засягащ около една трета от населението, като жените и възрастните са засегнати по-често. Характеризира се с увеличена латентност на заспиване, като сънят е по-труден в привична обстановка. Пациентите, страдащи от безсъние са с повишена възбудимост, а сънните нарушения, като повишена латентност на заспиване, нарушена сънна активност, учестяване и удължаване на събужданията, се съпровождат от дневни симптоми.

Главоболие:  Главоболието се определя като болка, която се изпитва на нивото на черепната кутия. То е едно от най-често срещаните оплаквания, което може да бъде израз на самостоятелно заболяване или симптом при различни органични и психични заболявания. Тъй като не се касае за еднородно заболяване, неговото разпознаване е затруднено. Известни са около 300 вида главоболие.

 Депресия: Тя се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно, и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година.

 Невроза:  Описание:

Неврозата възниква след продължително психично напрежение. Проявленията на невроза са различни:
 - загуба или обостряне на апетита 
 - нарушения на съня 
 - нарушена нервна регулация на различни органи 
 - повишена възбудимост и раздразнителност 
 - бърза уморяемост и изтощение

Страхова невроза:  Симптоми при страхова невроза: психически преживявания на панически страх; ускорен сърдечен ритъм, световъртеж, напрежение в главата. Страдащите от това заболяване имат натрапчивата представа, че ще умрат или ще се побъркат. Пациентите са неагресивни и с потиснати емоции.

Стрес:  Стресът се определя като състояние на организма, което настъпва в резултат на необикновено продължително дразнение и изисква напрежение с оглед адаптация към дразнителя. Осъществяването на адаптивните механизми и съответният тонус се постига чрез отделянето на т.н. стресорни хормони, които имат противовъзпалителен, противоболков и противо алергичен характер. За стрес като физиологично явление можем да говорим до момента на появата на патологични промени, свързани с болестни реакции в организма. Дистресът е състояние, което се явява като продължение на стреса и е свързано с развитие на болестни промени в организма.

Умствена умора:  Характерните белези на умствената умора и преумора са: - общо неспокойствие - повишена раздразнителност - безсъние - нервно-вегетативни смущения (сърцебиене, повишаване или падане на кръвното налягане, студени изпотявания) - замаяност - физическо безсилие.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?