Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
ХОББ

ХРОНИЧНА ОБСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за умиранията сред населението. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна – 75% от болните не знаят, че имат заболяване.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОББ?

Това е Хронична Обструктивна Белодробна Болест.
Хронична, защото не може напълно да се излекува.
Обструктивна, защото има стеснения на дихателните пътища.
Белодробна, защото е на органа, отговорен за дишането.
Болест, защото уврежда здравето на човека.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.
ХОББ включва два основни компонента – хроничен бронхит и белодробен емфизем.
Хроничният бронхит се определя като наличие на възпаление в дихателните пътища, в резултат на което се получават кашлица и храчки, продължаващи не по-малко от 3 месеца в две последователни години. При хроничния бронхит настъпва преструктуриране на стената на дихателните пътища, вследствие на което се стеснява отвора (лумена) на бронхите. Това води до трайно ограничение на въздушния поток в тях.

Белодробният емфизем е трайно разширение на белодробните алвеоли (мехурчета), в резултат на разрушаване (деструкция) на еластичните влакна в стените им. Деструкцията на алвеолните стени причинява колапс на малките въздухоносни пътища (бронхиоли), вследствие на което се нарушава функцията на белите дробове.

Рискови фактори за ХОББ

Рисковите фактори за ХОББ могат да бъдат ендогенни (фактори от организма на човека) и екзогенни (фактори от околната среда).
Основният екзогенен рисков фактор, причиняващ ХОББ е тютюнопушенето. Около 15% от всички пушачи развиват болестта. Затова някои наричат ХОББ “болест на пушачите”.
Други рискови фактори са: замърсеният атмосферен въздух; честите инфекции на дихателните пътища; интензивната и продължителна експозиция на вредни вещества в работната среда (прахове и химикали); социално-икономическият статус (напр. нисък прием с храната на антиоксидантните витамини А, С и Е и други); полът; възрастта и други.

Какви са оплакванията при ХОББ?

Болните с ХОББ най-често са мъже, над 50 години, пушачи, които се оплакват от кашлица, отделяне на храчки и прогресивно нарастващ задух.
- Кашлица
Кашлицата обикновено е първият симптом на заболяването и представлява защитна реакция на организма, целяща механично изчистване на белия дроб от замърсявания, поети при вдишване. В зависимост от фазата на заболяването, тя променя своя характер и сила. При изостряне на болестта кашлицата е по-силна, пристъпна и дразнеща, а при стихване на процеса - по-слаба и по-краткотрайна. Кашлицата е хронична, със сезонен характер, засилваща се през студените влажни месеци, по-силно изразена сутрин, съпроводена с отделяне на различни по количество и качество храчки.
- Отделяне на храчки
Нормално в дихателните пътища се отделя малко количество секрет, който служи за залавяне (залепване) на бактерии и вредни частици, попаднали в тях чрез вдишания въздух. Обикновено това количество е незначително и не се отделя като храчки. Когато бронхите са раздразнени и възпалени, количеството секрет се увеличава и това води до отделяне на храчки. Ако се прибави инфекция в бронхите или в белия дроб, секретът става гноен, а храчките - зелени, жълти или сивкаво оцветени.
- Задух
Задухът се появява най-напред след физическо усилие. Нормално човек не усеща и не осъзнава дишането си. Когато то е затруднено, в гръдния кош се получава усещане за задух, което се описва като тежест, стягане или притискане в гърдите. При някои заболявания затруднението в дишането (задухът) се получава на пристъпи (астма), докато при ХОББ задухът по-често е постоянен, с периоди на засилване и отслабване.
Задухът при ХОББ постепенно прогресира, ограничавайки двигателната активност на болния. Процесът спираловидно напредва, като се самоподдържа.

Протичането на ХОББ е вълнообразно, с фази на обостряне и подобрение. С напредване на болестта се появяват белези на дихателна недостатъчност – посиняване на лигавиците (цианоза), сънливост през деня и безсъние през нощта, главоболие, обърканост, възбуда, и други.

Лечение на ХОББ

Лечението на ХОББ е свързано не само с прием на някакъв продукт - чай, тинктура и други, но е вързано и с промяна на начина на живот, дори ако се наложи смяна на местоживеенето. Обичам, да казвам и пиша, че няма болест, която да не се лекува, а има човек, който не иска. Обявиха ме за циник, но не обръщам внимание на подобни дребни хорица, ограничени в достигане на материални мечти, които така или иначе не могат, да бъдат взети в „отвъдното“ и нямат никаква стойност. Животът е безценен! Той не свършва, когато умрем, а напротив – продължава! И всеки отива там, където сам е предопределил, с изповедта на устата си, с вярата в сърцето си и делата на вяра в живота си! „На който предадеш сърцето си, на него ставаш слуга. Не може да се слугува на двама господари...“

И така! Лечението на ХОББ, по препоръка на моя баща, е свързано с прием на следните продукти по негови рецепти и някои допълнителни неща, които всеки може да си ги набави напълно безплатно сред природата. От чайовете се пие чай за кашлица и белодробни заболявания, като всеки пакет има точни указания, как се приготвя и пие. От тинктурите се използват „Чудодейник-Биостимул“ и „Чудодейник-Нагуал“също с необходимите указания. Използва се „Чудодейник-Комфорт“ за мазане областа на белите дробове, предизвиква загряване и отпускане на мускулатурата и облекчава болката в областа. Продуктите за пиене се пият до пълно излекуване или ако имаме склерозирала тъкан в белите дробове, до възстановяване на възможните зони за възстановяване и подобряване на общото състояние на болния, както и подобряване състоянието на белите дробове и дишането, и спирането на пристъпите и спамите.

Първото нещо на което трябва да се обърне внимание е микроклимата в който живее болния!

Препоръчително е болния да бъде преместен в район с чист въздух, далече от градско, индустриално и т.н. замърсявания. При диагностициране на някое от заболяванията на ХОББ, ако болният е пушач, трябва незабавно да спре цигарите, ако иска да живее. В противен случай благоприятства развитието на болеста до сами и край, и естествения завършек на всяко едно тежко заболяване, а именно – смърт!

Болният да се храни според кръвната си група, като са забранени всички млечни продукти от краве мляко, защото съдържат лактоза, която подтиква организма за образуване на слуз в дробовете, алергични реакции и обостряне на заболяването, както и влошаване състоянието на болния. Използват се само продукти от козе мляко. Ядат се също храни, които „затоплят“ и „подсушават“ белите дробове и поддтискат образуването на слуз в тях.

Болният се маже с тинктурата „Чудодейник-Комфорт“ и като изсъхне мястото се прави компрес от безсолна извара. Изварата подтиска възпалителните процеи и „изсмуква“ ако има набрала течност.

Всеки ден се пие по едно парченце с големината на царевично зърно пчелен клей и борова смола.

В храната се прибавя джинджифил при всяко едно хранене. Комбинацията от червено цвекло, моркови и джинджифил е изключително полезна за болния.

Пие се достатъчно вода, за да се засили обмяната на веществата , възстановителните функции на тялото и възстановяване на имунната система. Всеки ден се изпиват 2 литра вода в които е разтворена ½ ч.л. хималайска сол, като това е част от общото количество вода което трябва да бъде изпито за деня.

Ако болният има възможност, си закупува инхалатор и прави солен разтвор от хималайска сол или си прави инхалации със солта по следния начин:

Загрейте 500 мл водата и добавете от 1 до 3 изравнени чаени лъжички сол, това е 1-3 % солен разтвор. Отстранете от котлона, покрийте главата с кърпа и вдишвайте в продължение на 10-15 минути.

Физиологичния разтвор за инхалатора се прави по същия начин.

В стаята, в която болния спи, се взема една кошничка и се начупват пресни борови клонки, които се подменят през няколко дни. В боровите клонки ииглички има много летливи вещества, които успокояват белите дробове и подтискат поривите за кашляне. Същевременно подпомагат вдишването и издишването и общото състояние на белите дробове.

През целия период на лечение за болния са забранени всчкакви газирани и студени напитки. Да пие предимно вода и чай. Чаят за кашлица, който болния ще трябва да пие, трябва да е леко затоплен, преди употреба, но да не се затопля в микровълнова фурна.

Болният може да се подложи на „солна“ терапия в солна стая, като се спазват инструкциите за брой посещения при конкретното заболяване .

Задължително болният да престои поне един месец на година в с. Радунци, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора. През тоталитарно време в селото е изграден най-големия санаториум за белодробни заболявания на балканите, който за съжаление не функционира от много години, но има възможност за продължителен престой. Въздухът в с. Радунци благоприятства възстановяването на белите дробове и организма като цяло. Подпомага очистителните

Лечението на ХОББ се прилага до пълното излекуване на болния или възстановяване на непоразените от вида заболяване дялове и сегменти.

 

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?