Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 
РЕГУЛИРАНЕ НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО - ОТСЛАБВАНЕ

РЕГУЛИРАНЕ НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО - ОТСЛАБВАНЕ

Всеки би искал, да намали телесното си тегло. Много често наднорменото тегло създава предпоставки или вече има някакво заболяване. Няма да се спирам на това, какви са заболяванията, които се получават следствие на наднормено тегло. Всеки четящ тази статия, и не само, знае, че повечето килогрми водят до висок холистерол, хипертония, проблеми със сърцето, белите дробове, черния дроб и жлъчка, жлезите с вътрешна секреция и т.н.
Каква е моята идея? Моята идея е да изостря вниманието на всеки един човек, мъж или жена, върху себе си. Животът не е даденост и не трябва само да вземаме, но и да даваме! Тялото ни, не е боклукчийско кошче, което може да се пълни с всичко, с което ни скимне или просто заради пробата. Всяко действие провокира противодействие!
Преди да се пристъпи, към каквото и да е, било лечение на някое заболяване, отслабване, да не кажа, че наднорменото тегло е болестно състояние или просто профилактика на организма, тялото трябва да се пречисти. 
Как става това?
Четири са основните неща, които са изключително важни за нас. Ако не се поддържат на ниво, което е необходимо за всеки един, настъпват промени в организма водещи до болестни състояния. Пречистването на тялото или лечението на някое заболявне, не е свързано само с прием на чай, тинктура или някой друг продукт. Основните неща, на които трябва да наблегнем, както при посочените случаи, така и при всички останали са:
1. Вода и сол. Трябва да пием много вода! Тялото ни е съставено от 75% вода, а мозъкът е от 85% вода и 15% разтворимо във вода вещество. За протичането на правилни и оптимални процеси в нашия организъм се грижи водата. Водата извършва транспорта на хранителните вещества в комплексите до всяка клетка, водата разтваря отровите и токсините и ги изхвъря вън от тялото. Недостатъчния прием на вода води до дехидратация, а тя от своя страна води до необратими процеси с изкючително лоши последици, нерядко и смърт.
Количеството вода, което трябва да се приеме за деня, е различно за всеки човек. В зависимост от теглото се определя и дневния прием, като той варира от 1,5 до 6 литра. По различен начин стоят нещата при пречистването на организма. За да се очистим от всички отрови, токсини, тежки метали и т.н. трябва да се завиши дневния прием на вода. Няма как без вода,да се постигне добър резултат. При пиенето на чай и тинктура за детоксикация, ще има някакъв реззултат, но няма да е същия, ако за периода на пречистването приемаме голямо коичество вода. Необходимото дневно количество вода може да се изчисли като на всеки килограм телесно тегло прибавим 30-40 мл вода. 
Например: Стандартно човек тежащ между 60 – 75 кг трябва да пие минимум 2,5 – 3 л вода, за човек с тегло 75-90 кг – 3 – 3,5 л, за човек над 100 кг – 4-6 л. При пречистване, количеството на приеманата вода се увеличава или за 60-75 кг става 3 – 3,5 литра, за 75 – 90 кг – 4,5 – 5 литра и за над 100 кг над 6 литра вода на ден.
Солта е също важна част от необходимите за правилното протичане на процесите в организма. Дневно ние се нуждаем от приблизително 5 гр сол. Синтетичния NaCl или рафинираната сол, не е солта, от която имаме нужда. При натрупването на Na в тялото има някои лоши последици. Подобно на бялата рафинирана захар, солта след преработка се превръща в бяла отрова. При тази преработка се използват избелващи химикали, които превръщат мръсно-бялата морска сол в снежно-бяла. Освен това, към нея се добавят антислепващи агенти, който пречат на частичките да поемат вода и да се овлажняват. И накрая - към готварската сол често се добавя йод, който, при наличие на излишък на йод в организма, може да се окаже опасен!
Тялото ни разпознава готварската сол като агресивна клетъчна отрова, неестествено вещество и иска да го отстрани възможно най-бързо, за да се защити. За да се неутрализира натриевия хлорид, водните молекули го обграждат, за да го превърнат в натрий и хлор и да го неутрализират. За този процес водата се отнема от нашите клетки и те се дехидратират. А дехидратираните телесните клетки умират. Още повече, че за неутрализирането на 1 грам натриев хлорид са необходими 20 пъти повече клетъчна вода!
В част от количество дневна дажба вода, 2 л, сипваме ½ ч.л хималайска сол на кристали, това е около 3 – 3,5 грама. 
Защо точно химайска сол? Хималайската сол е истинско природно чудо, съдържащо повече от 84 химични елемента (всички с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни, комбинирани елементи). Тези минерали и елементи са задължителна част от клетките на човешкото тяло и спомагат за правилното функциониране на всички органи и системи. Липсата на повече от тях води до сериозни нарушения, влошаване на здравето и трайни, патологични изменения.
Съвсем малка част от тези минерали са: сулфат, калций, калий, магнезий, хром, манган, желязо, мед, цинк, флуорид, кобалт, селен, бром и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, т.е. в организма не се задържа вода.
Розовият й цвят се дължи на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата.
При разтваряне на хималайската кристална сол във вода се разпада кубичната й структура, вследствие на което йонизираните елементи лесно се усвояват от организма.
Поради богатия минерален състав се оказва, че в хималайската сол се съдържа много по-малко натриев хлорид, отколкото в същото количество обикновена готварска сол.
Употребявайки хималайска сол ще намалите количеството натриев хлорид и поради факта, че тя се предлага на по-едри люспици или кристали, за разлика от фината, рафинирана сол. Някои от ползите, които може да очаквате от консумацията на тази сол, особено ако изцяло заместите с нея готварската сол в менюто си:
- възстановява солевия баланс в организма,
- помага за детоксикация на организма,
- нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове,
- намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта,
- подобрява метаболизма и храносмилането,
- укрепва имунната система,
- предпазва от кожни и дихателни заболявания,
- намалява риска от остеопороза, тъй като укрепва костно-мускулната система,
- освежава и подмладява кожата,
- подобрява паметта и подсилва нервната система,
- подходяща е за промивки на устната кухина за предпазване от различни инфекции,
- засилване здравината на зъбния емайл,
- поддържане на по-стабилен баланс на рН в клетките,
- повишена хидратация на клетките,
- поддържане доброто състояние на невроните,
- постигане на по-качествен и здравословен сън,
- повишаване на либидото,
- поддържане здравето на мозъчните клетки,
- предотвратяване на мускулни крампи,
- редуциране на признаците на стареене на клетките и тъканите,
- подобряване състоянието на ставите и ставните връзки,
- понижаване на кръвното налягане,
- ускоряване на кръвообращението,
- ускоряване преминаването на хранителните частици през храносмилателния тракт и - изхвърлянето на всички отпадъчни продукти,
- поддържане здравето на стомаха и червата,
- редукция на излишното тегло и натрупаните подкожни мазнини,
- детоксикация на организма от тежки метали,
- регулиране нивата на кръвната захар,
- контролиране на хронични синузити,
- поддържане здравето на горните дихателни пътища,
- поддържане здравето на бъбреците и жлъчния мехур.
Затова използването на хималайска сол - бяло злато е най-добрата алтернатива за заместване на вредната готварска сол.
И така, прави се схема за пиене на вода, като се спазва правилото да се пие вода половин час преди храна и минимум 1,5 часа след храна, т.е. храната да се е смелила от стомаха и да е отишла в червата:
- 7.00 ч - вода; 
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 9.30 ч – вода;
- 11.30 ч – вода; 
- 12.00 ч - вода; 
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд; 
- 14.30 ч - вода; 
- 16.00 ч. - вода;
- 18.00 ч - вода; 
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря; 
- 20.30 ч – вода.

Този график за прием на вода е примерен. Приемите на вода могат да се намалят, но да се увеличи количеството на приеманата вода.

2. Храната! Необхоимо е човек да яде поне 3 пъти на ден.Бих препоръчал повече – 5 – 6 пъти на ден. Трябва да се яде често, но по малко. По този начин с нормалния прием на вода, честото хранене и движението, за което ще спомена по надолу, метаболитните процеси в организма се засилват и от там се ускорява прочистването на тялото и изхвърлянето на всички натрупани отрови, тежки метали и токсини. Добре е хранителния режим, да се съобрази с кръвната група на всеки.
Когато се прави хранителния режим, е добре, да се вземе под внимание следното: По схемата по долу, можете да си направите хранителния режим, като спазвате правилото 4 грама на на килограм телесно тегло за зеленчуци и плодове, 1,5 грама на кг телесно тегло за въглехидрати. Ако тежите 50 кг, на ядене трябва да приемате 75-80на грама въглехидрати, 200 - 250 грама зеленчуци/плодове, протеин от 10 до 25 грама на ядене( това е необхоимото количество протеин, не източника, например в 100 гр пилешко месо има около 25г протеин. Ще спомена обаче, че количеството приеман протеин/белтъци на хранене, трябва да се съобрази с натоварването през деня и вида работа. Ако един човек работи зад бюро, той няма нужда от толкова много протеин, както един спортист.

1.ядене: въглехидрати/белтъци
2.ядене: зеленчуци/белтъци
3.ядене: въглехидрати/белтъци
4.ядене зеленчуци/белтъци
5.ядене: трябва да се съобрази последното ядене да бъде зеленчуци/белтъци, само белтъци или само зеленчуци/плодове. Ако последното хранене е 3 тото или 6тото, предходното е добре да е с въглехидрати/белтъци. Добре е, при последното хранене, ако включваме плодове, да не бъдат такива с много фруктоза, например мандарините, вишните и черешите, гроздето и нарът, смокините и бананите, както и всички сушени плодове. а да се консумират такива с по-ниско съдържание на захар – лимоните лаймът, малините, боровинките, ягодите, пъпешите, дините, папаята, прасковите, нектарините, ябълките, гуавата, кайсиите и грейпфрутът.
3. Движението! Дневно, човек трябва да изминава поне 10 000 крачки, което се равнява на приблизително 6,5 км. Колкото повече се движим, толкова по-добре! Повечето движение подтиква органима към усвояването на получената енергия при разграждането на храната, която поемаме. В противен случай, се трупа под формата на подкожна мазнина. Карането на колело също е добро кардио упражнение. Ходенето пеша да бъде равномерно със средно темпо. Спрете ползването на асансьори!Изкачване на стълбите в блока, институцията или просто за натоварване е също много добра добавка към дневната порция движение. Ако може, да се посещава фитнес, препоръчвам кардио тренировка – велосипед, степер, пътека за бягане и използване на тежеста на тялото – набирания, „кофички“, лицеви опори. Могат да се добавят клякане и повдигане на пръсти за оформяне на краката. Коремните преси с повдигане на трупа и повдигане на краката, са само част от упражненията за стягане и топене на мазнини. Всеки може да подхожда индивидуално и да направи своя собствена програма за движение.

И накрая, какво да използваме за усилване на ефекта на прочистване и детоскикация? Използват се основно два продукта освен, ако няма някое заболяване, за да се подпомогне тялото да се „отърве“ от токсините, отровите и тежките метали: „Кръвопречистващ чай“ и „Чудодейник-Биостимул“, като към тях може да се добави и прием на смес от бял трън с корен от глухарче, която се смила на прах и се приема заедно с храната по 1 ч.л 3 пъти на ден. Чаят и спиртния извлек са по рецепти на моя баща, един от най-добрите билколечители в България – Васил Дамянов, изпитани и доказали се във времето, като действащи и ефикасни. Но искам да подчертая, че пречистването е комплексен процес, изискващ спазването на всички препоръки и свързан с прием на предложените продукти. 
Лека и приятна пречистване и детоксикация!

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?