Във времена, когато хората са позабравили за лечебните свойства на билките, един човек - Васил Дамянов, се опитва да съживи идеята за билколечението в България - страна, която е в топ 3 класацията на държавите по света, най-богати на лечебни растения.

Търси в сайта

 

Всички знаем, че диабета е заболяване на нарушената обмяна на веществата, която повлиява върху ендокринната система, в частност панкреаса. Повлияването върху жлезата се отразява върху проиводството на инсулин, а от там и в преноса на кръвната захар (глюкоза), която се използва от организма за генериране на енергия, необходима за протичане на всички процеси, двигателните и мисловни дейности на тялото. В общи линии при диабета имаме натрупване на кръвна захар в кръвта, която не се използва и не може да бъде използвана по нормален начин от организма т.е. да бъде транспортирана от инсулина до клетките. И тук идват разликите при тип 1 и тип 2. Според медицината диабет тип 1 може да се разглежда, като автоимунно заболяване, поради факта, че имунната система атакува или е атакувала здравата тъкан - панкреаса и в частност Лангерхансовите острови, защото ги тълкува като "враг". Тип 1 диабета се  диагностицира още от ранна детска възраст.

При диабет тип 1 няма производство на инсулин и той трябва да се влиза в тялото отвън, за да протичат нормално всички процеси в тялото.

При диабет тип 2 имаме производство на инсулин, но не достатъчно или той е неефективен т.е., не влиза в предназначението си, да транспортира глюкозата. Този тип диабет е характерен за по-напреднала възраст или за хора, които са водили нездравословен начин на живот, много стрес и т.н. първични, вторични и т.н. фактори. При тип 2 обаче е имало един преддиабетен период, в който инсулина се е произвеждал в повече от необходимото. Големият проблем при всички е, че се отива на лекар чак, когато нещо вече не е наред, а понякога е късно за реакция. Самият диабет тип 2 може да бъде стопиран още в зародиш.

За това хора, правете си контролни изследвания поне 2 пъти в годината, дори да трябва да си ги плащате!!!

Какво може да се направи при двата типа диабет и какво лечение може да се приложи, ако не за пълно излекуване, то за намаляване зависимостта от прием на инсулин?

Тип 1. По мое мнение, започва се лечение като за автоимунно заболяване, хранителен режим, достатъчно вода, сол и движение. Бих препоръчал на болните от този тип диабет, да спазват кетонната диета или още известна като д-р Аткинс диета Какво представлява този тип на хранене и защо е препоръчителен за болните от диабет тип 1?

Кето, кетонна или кетогенна, както споменах по-горе позната още и като д-р Аткинс диета се базира на процеса кетоза. При този процес основен източник на енергия за организма стават образуваните в черния дроб от мазнините кетони. При този източник на енергия нуждата от инсулин намалява, дори може в определени моменти/дни да не е необходим. Все пак, тъй като подобен род хранителен режим крие свои рискове и не може да бъде спазван, по препоръка на лекари, повече от два месеца. Все пак има изключения.

Какви и как може да ги постигнем?

Строг контрол на всяка хапка, като в случая леко зависим процентите на приеманите въглехидрати т.е. процентите са по-високи от тези за кетонна диета, но по-ниски от тези за нисковъглехидратна диета. Как става това? При кетонната диета дневния прием на въглехидрати не трябва да надвишава 80 гр. Докато при нисковъглехидратната диета се изчислява на базата на телесното тегло, което се умножава по 0,8 – 1,1г и получаваме дневната доза въглехидрати. Например за човек тежащ 80 кг, дневния прием на въглехидрати не трябва да надвишава 64 – 88 г, разпределени в два приема. По мое мнение, въглехидратния порцион да се направи според нуждите от натоварване. Какво имам предвид. В дните с по-малко натоварване, дневната доза въглехидрати може да бъде намалена, но не и изключена. При кетонната диета, при намаляване на приема на въглехидрати, се увеличава приема на белтъци и мазнини. За белтъците се спазва правилото за 1,5 - 2 г за килограм телесно тегло. Един от рисковете е за хора с високо кръвно, поради увеличения прием на мазнини, както и повишаване нивата на холестерола, но и това може да се контролира, като се използват повече мазнини с растителен произход и по малко с животински. Кетонната диета залага на храни, богати на здравословните мазнини. Това са авокадо, кокосово масло, краве масло, студенопресован зехтин, яйца, сурови ядки и семена. Също така може да консумирате нисковъглехидратни зеленчуци – зеле, селъри, карфиол, брюкселско зеле, аспержи, броколи, кейл, спанак. Източниците на протеин са – дивечови меса, пасищно говеждо, пасищни пилета, риба и морски дарове, пълномаслени млечни продукти от пасищни животни, ферментирали млечни продукти.

Пие се по схема вода с разтворена 1/2 ч.л. хималайска или йодирана морска сол на кристали с в 2 л вода. изпиват се за деня, разпределена в няколко приема. При пиенето на вода се спазва правилото половин час преди храна и минимум час и половина след храна. Болният трябва да приема много вода – 2-4 литра на ден. Препоръчвам да се изхвърли от дома бялата рафинирана сол. Дефакто бялата сол е вредна и противопоказна за този тип диабет защото дехидратира организма заради повишеното съдържание на Na. При изхвърлянето на излишното количество сол за 1 молекула Na са необходими 5 молекули вода. Докато хималайската сол и морската сол, нерафинирана, на кристали, съдържат по-малко количество от метала, но достатъчно. Дневно трябва да се приема 5 гр. сол. Излишното се изхвърля от тялото, но за това човек трябва да пие достатъчно вода. Вода! Не течности! Много от течностите дехидратират! Тялото приема течността, като храна!

Когато болният с тип 1 спазва всички препоръки, необходимостта от инсулин спада, падат количеството на приетия, дори е възможно да се намалят приемите. Това става след определено време, за всеки организъм е различно, в зависимост как повлияват билкит т.е. реакцията на тялото.

Препоръчвам прием на чай „Диабет“ и Чудодейник-Биостимул, освен спазването на хранителен режим, пиене на вода, прием на сол и движение. Според здравните норми, добре е човек да ходи пеша поне 10 000 крачки, което се равнява на около 6 – 6,5 км. Ходенето пеша в нормално темпо, ускорява метаболизма и подпомага възстановителните действия на тялото.

Тип 2. Същите неща, като при тип 1 - хранителен режим, вода, сол, движение, но има възможност болния да се излекува. Въпросът тук е до каква степен и в каква фаза е диагностициран – в началото, в средата или вече когато Лангерхансовите острови вече са атрофирали и не произвеждат или произвеждат недостатъчно инсулин. Въпреки това, дори и малко производство, но да бъде напълно достатъчно, за нуждите на организма. Животът не е в това какво и как ще ядем, а как ще живеем. В своята практика баща ми е имал хора намалели инсулина и след време са го спирали, но до края на живота си са поддържали строг хранителен режим и контрол, и пиене на всички препоръчани неща от него, сега от мен.

Често диабета има съпътстващи заболявания. Необходимо е, да се уточни, кое е било първото и кое е водещото, макар че в основата на всички заболявания стои натравянето на организма и нарушената обмяна от там се нарушава и хормоналния баланс и работата на ендокринната система. За това моя баща ме е учил и учи, първо се пречиства тялото и тогава се лекува, но се лекува, като се промени начина на живот.

Съставът на чая за диабет е следния: цариче, жаблек, семе коприва, листа глухарче, мента, метличина, листа черница, цвят бъз, бял равнец, невен, корени гръмотрън. Приготвя се по следния наюин: В 0,5 л вряща вода се слагат 2 супени лъжици от сместа и ври 5 минути, прецежда се и се пие по 100 мл. 4 пъти дневно преди храна. Сутрин на гладно се вземат по 7 зрънца сакъз!

Чудодейник-Биостимул се пият по 20 капки разтворени в малко вода сутрин и вечер преди храна.

За тези, които не могат да спазват кетонната диета или нисковъглехидратната, е препоръчително да спазват хранителен режим според кръвната група.  Спазва се  ограниченията в консумация на храни и продукти наложени поради заболяването.

 
Анкети
Имат ли лечебно действие билките?
 
Харесва ли Ви този сайт?